Bulvár

Veszélyes mérgű skorpió a vadasparkban

Veszélyes mérgű skorpió a vadasparkban

2012. január 9., hétfő
Veszélyes mérgű skorpió a vadasparkban

Veszélyes mérgű skorpiót vittek be a Szegedi Vadasparkba; az ízeltlábú kéretlen utasként egy bőröndben elbújva Puertó Ricóból érkezett Magyarországra – tájékoztatta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója az MTI-t.

Egy állatbarát telefonon kereste meg a vadasparkot azzal, hogy átadna egy skorpiót. Az állatkert munkatársa már éppen vissza is utasította volna a felajánlást - hiszen méreggel ölő állatokat nem tartanak Szegeden -, amikor kiderült, hogy nem megunt házi kedvencről van szó: a veszélyes ízeltlábú kellemetlen utaskísérőként érkezett, egy bőröndben, Puertó Ricóból. Így az állatkert - a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés után - fogadta a skorpiót. Bár a Szegedi Vadaspark munkatársai nem szakértői ezen állatcsoportnak, mindenképpen tudni szerették volna, milyen faj érkezett, és mennyire veszélyes. A külső - a legveszélyesebb skorpiókra utaló jellegzetességek - nem voltak túl biztatóak: kis méret, kevésbé erőteljes, hosszú ollók, viszonylag nagy méregtövis. A szakemberek gyanúja beigazolódott, a skorpió a Centruroides nemzetségbe tartozik, amely számos halálos mérgű fajt is magában foglal. A külső határozóbélyegek alapján a legvalószínűbb, hogy a Centruroides limbatus egy példányát fogadták be, amelynek mérge kevésbé ismert hatású, de – mint egy amerikai kórházi eset is bizonyítja – mindenképpen veszedelmes. A mérgét egyszer a gondozók használni is látták, mikor az állat táplálékul az inszektáriumba telepített tücskök közül egyet elfogyasztott. A skorpió nem marad Szegeden, mivel a vadaspark munkatársai nem készültek föl ilyen veszélyes, méreggel ölő állatok tartására. A Fővárosi Állat- és Növénykert fogja befogadni a skorpiót néhány napon belül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.