Közélet

Változtak az ásványolajok szállításának szabályai

Változtak az ásványolajok szállításának szabályai

2012. január 7., szombat
Változtak az ásványolajok szállításának szabályai

Megváltoztak január 1-jével az ásványolajok szállításának szabályai annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a csalások elleni fellépés és az egyes ásványolajtermékek illegális, üzemanyagcélú forgalmazásának felderítése - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-t.

Suller György Attila

vám- és jövedéki szóvivő közleményében kifejtette: a jövedéki adóról szóló törvény új szabályozása szerint az ömlesztetten szállított ásványolaj beszerzését és szállítását az ezt végző köteles bejelenteni a vámhatóságnak legkésőbb a beszerzést, szállítást megelőző napon. Ha ezt elmulasztja, 300 ezer forintig - gazdálkodó szervezet esetében 600 ezer forintig - terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Fontos szabály az is - folytatta -, hogy ha megváltoznak a megadott adatok, akkor azt legkésőbb a változás napján, a szállítóeszközre vonatkozó adatok változását pedig az elindulást megelőzően szintén be kell jelenteni. A NAV célja, hogy a bejelentések alapján kiszűrje a csalókat, ezért szigorúan ellenőrizni fogja a közúti szállításokat, és célzott ellenőrzéseket végez majd az illegális üzemanyag-, kenő-, valamint egyéb olajkereskedelem és -felhasználás megakadályozása érdekében - közölte a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.