Gazdaság

Változatlan erősödésben a forint

Változatlan erősödésben a forint

2012. január 26., csütörtök
Változatlan erősödésben a forint

Erősödött a forint csütörtökön a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság általános javulásának köszönhetően.

Az eurót csütörtök délelőtt tíz órakor 295,40 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda délutáni 297,50 forintos jegyzés után. A legerősebb forint árfolyam 294,75 forintos euró jegyzésen alakult ki. A csütörtök délelőtt elért szinten, 295 forint alatt tavaly október közepén jegyezték utoljára az eurót. A svájci frank árfolyama 244,60 forint az előző délutáni 246,30 forint után, a dollár 225,40 forintra gyengült 229,70 forintról, a japán jent pedig csütörtök délelőtt 2,9035 forinton jegyzik az szerda délutáni 2,9388 forint után. A forint csütörtökön a Magyarországgal szemben oldódó piaci fenntartásoknak köszönhetően vehetett részt a kockázatosabb deviza befektetési eszközök általános árfolyam emelkedésében. A javuló befektetői hangulat részben az európai gazdasági talpra állás jeleinek, részben a Fed még huzamos ideig folytatódó alacsonykamat-politikájának köszönhetően alakult ki. A német ifo üzleti hangulat index szerdán pozitív fordulatot jelzett a német gazdasági teljesítmény alakulásában, valamint a német fogyasztói hangulat index is tíz hónapos csúcsra emelkedett. A Fed elnöke a nyíltpiaci bizottság ülését követően bejelentette, hogy legalább 2014 végéig a gyakorlatilag nulla szinten tartják az irányadó kamatot, szoros figyelemmel követik az infláció alakulását és ha szükséges, újabb mennyiségi monetáris enyhítéssel (kötvények vásárlásával) törekszenek az inflációs célt tartani. A devizapiacok számára ez annyit jelent, hogy nagy tételekben áll majd rendelkezésre "olcsó" dollár kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérő befektetési eszközök vásárlására. A piaci kockázatvállalási készség alakulását viszonylag pontosan tükrözi az euró/dollár árfolyam alakulása. Szerda estétől az euró erősödött a dollárral szemben, a szerda délutáni 1,2950 dollár után csütörtök délelőtt már 1,3100 dollár felett jegyezték. Hasonlóképpen erősödtek a feltörekvő piaci devizák, a térségbeli devizák és velük együtt a forint is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.