Közélet

Újabb szlovákiai magyartól vonták meg szlovák honosságát

Újabb szlovákiai magyartól vonták meg szlovák honosságát

2012. január 3., kedd
Újabb szlovákiai magyartól vonták meg szlovák honosságát

Újabb szlovákiai magyar közölte, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt a hivatalok személyi iratai leadására szólították fel.

A Hírek.sk szlovákiai magyar hírportál keddi közlése szerint

Fehér István

, révkomáromi tanár október végén Nyitrán jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Később a hivatal levélben közölte vele, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát. A hivatal egyúttal arra kérte Fehért, töltse ki a mellékelt nyomtatványt, melyben lemond szlovák állampolgárságáról. "Én azt átolvastam és a kérdésekből egyértelműen megállapítottam, ha kitöltöm, eleget teszek az alkotmányban foglaltaknak, vagyis önként lemondok szlovák állampolgárságomról. Ezért én ezt az űrlapot nem töltöttem ki. Én nem vagyok hajlandó lemondani a szlovák állampolgárságomról" - mondta Fehér. A körzeti hivatal ezután már nem kereste Fehért, de a révkomáromi városi hivatal lakosság-nyilvántartó osztálya telefonon közölte vele: a nyitrai körzeti hivataltól értesítést kaptak, töröljék a lakossági nyilvántartásból, mert elvesztette a szlovák állampolgárságát. Fehér István azonban ilyen értesítést nem kapott a hivataltól. Fehér István az első tanár, akit a magyar állampolgárság felvétele miatt "megfosztottak" szlovák állampolgárságától. Iskolája, a Selye János Gimnázium ebben az ügyben nem kereste meg, de - mint mondta - a hatályos törvények értelmében Szlovákiában bárki, akár ugandai állampolgárságú ember is taníthat, ha ismeri az iskola és az állam nyelvét és megvan hozzá a képesítése. Arra a kérdésre, miért vette fel a magyar állampolgárságot, Fehér kifejtette: egyrészt élni szeretett volna azzal a jogával, hogy szabad magyar emberként élhessen egy szabad Európában, másrészt elégtételt szeretett volna venni felmenői kitelepítése miatt, s nem utolsósorban saját lelkiismeretének is meg akart felelni. "Én magyar ember vagyok, aki tiszteletben tartja minden nemzetiség jogait. Úgy gondolom, hogy ez a tisztelet nekünk, magyar embereknek is jár" - mondta a Hírek.sk-nak a Selye János Gimnázium tanára. Fehér István úgy ítéli meg, ha többen mernék ezt vállalni, nehezebb lenne az állam dolga. "Mi fizetjük az adót, nem kell félnünk, nem vagyunk bűnözők, csak olyan emberek, akik élni kívánnak szlovák állampolgárként a jogaikkal ebben az országban" - húzta alá. Szlovákia a könnyített honosításról hozott magyarországi jogszabályra válaszul tavaly nyáron úgy módosította saját állampolgársági törvényét, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.