Közélet

Újabb EU-intézmény bírálja a magyar alkotmányt

Újabb EU-intézmény bírálja a magyar alkotmányt

2012. január 18., szerda
Újabb EU-intézmény bírálja a magyar alkotmányt

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) szerdai közleményében bírálja a magyar alkotmányt, mert az korlátozza a helyhatóságok autonómiáját.

A CoR bírálja az új alkotmányt, mert "az Országgyűlés feloszlathatja - az alkotmánybíróság kötelező érvényű ítélete nélkül - a választott önkormányzati testületet, ha az megsérti az alkotmányt".

Mercedes Bresso

, a CoR elnöke az uniós intézmény négy politikai csoportjának vezetőivel egyetértésben fogalmazta meg bírálatát. Továbbá - állítja a CoR - az alkotmány az önkormányzati tulajdon önálló menedzsmentjének jogait is megnyirbálja az "államosítás" lehetőségével. Bresso közleménye az Európa Tanács Velencei Bizottságának tavaly júniusi álláspontjára hivatkozik, amely a sarkalatos törvénytervezetet elemezte. A négy politikai csoport vezetői aggodalmuknak adnak hangot, mert "a helyi hatóságokat nem csak politikai értelemben éri veszteség, de akkor is, ha Magyarországnak nem sikerül a stabilitási megállapodás szellemében csökkenteni költségvetési hiányát". Hiszen - hivatkoznak

Olli Rehn

, az Európai Bizottság tagjának nyilatkozatára - Brüsszel visszatarthatja az uniós felzárkóztatási alap anyagi eszközeit. "Ha kockán forognak a helyi demokrácia alapelvei, akkor az Európai Uniónak, mint értékközösségének cselekednie kell. Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy igazi és építő párbeszéd révén minél előbb megoldódjanak ezek a problémák" - hangzik a CoR elnökének nyilatkozata, aki hangsúlyozza, hogy ilyen helyzetben az összes európai intézmény közös felelőssége az európai értékek megőrzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.