Közélet

Szegedet fotózza a Google + FOTÓK

Szegedet fotózza a Google + FOTÓK

2012. január 2., hétfő
Szegedet fotózza a Google + FOTÓK

Szegeden gurul a Google-autó, amely városunk utcáiról készít panorámafotókat a Google térképére. A német rendszámú autót a vasútállomáson csíptük el.

Igencsak feltűnő a Szeged utcáin guruló Google maps feliratú fehér és zöld színű Opel, amelynek tetején egy gömbforma szerkezetben tucatnyi kamera van beépítve, ennek segítségével fotózza le az autó városunk utcáit. A járművet taxisok segítségével értük utol az Indóház téren. A tevékenységgel kapcsolatban teljes a hírzárlat, az autók sofőrjei egy szót sem nyilatkozhatnak újságíróknak.

Október óta fotózzák országunkat

Feltételezhető, hogy a cég a

Google maps Street View

, Utcakép nevű szolgáltatását bővíti, bár a hivatalos közlemény szerint most csak a középületekről és közterületekről készítenek fotókat, hogy a térképszolgáltatásukat bővítsék országunkról. Igaz, ehhez ugyanazokat az autókat használják, mint az Utcakép szolgáltatásukhoz, amelybe remélhetőleg bevonhatják hamarosan Magyarországot is. A Street View jelenleg az Egyesült Államokban, Franciaországban, Japánban, Ausztráliában, Németországban és Olaszország egyes területein érhető el. (A Street View emblémáját, a sárga emberkét magyar településeknél is be lehet húzni a térképre, azonban csak állóképek jelennek meg gömbpanorámák helyett.)

A Google 2009. május 4-én elkezdte Budapestet is fotózni, a cég azonban Jóri András adatvédelmi biztossal való egyeztetés után május végén, ill. június elején bizonytalan időre önként felfüggesztette a fényképezést. A problémát a képeken látható személyes adatok, úgy mint a járókelők képmása vagy a rendszámok jogosulatlan kezelése okozza. A Google hivatalos válasza így hangzott: „Mielőtt elindítanánk a Street View-t, minden országban jó előre felvesszük a kapcsolatot az adatvédelmi hivatallal, és megadjuk a lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyen fel. A magyar adatvédelmi hivatallal először 2008 augusztusában beszéltünk, hogy megbizonyosodjunk róla, nincs probléma projekttel. Ennek folytatásaként nemrég egy találkozón is részt vettünk. Mivel az adatvédelmi hivatal újabb kérdéseket vetett fel és további információt kért, boldogan folytatjuk a párbeszédet és válaszolunk a felmerült kérdésekre. Úgy döntöttünk, hogy erre az időre ideiglenesen felfüggesztjük az utcák fényképezését” – Google. Michael T. Jones, a Google technológiai nagykövete 2011 júniusában úgy nyilatkozott, hogy a magyar irodájuk szerint jól állnak a dolgok, az egyeztetések rendben haladnak, de egyértelmű szabályozás hiányában igyekeznek az ésszerűségre hagyatkozni, s ha értesülnek a szabályokról, azokat fogják követni. A magyarországi Street View ügyében „hamarosan” várható fejleményeket ígért. Az engedélyt végül 2011. július 5-én kapta meg a Google Jóri András adatvédelmi biztostól, szigorú feltételek mellett. Az utcák bejárása 2011. október 19-én indul, elsősorban utcák, üzletek és közlekedési táblák információinak begyűjtésére: azt még nem tudni, hogy a Street View bővítésére is felhasználja-e ezeket a Google.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.