Kultúra

Az utca művészete a román intézetben + FOTÓK

Az utca művészete a román intézetben + FOTÓK

2012. január 19., csütörtök
Az utca művészete a román intézetben + FOTÓK

Nemzetközi kiállítással ünneplik a magyar és a román kultúrát

Az utcai művészet sokszínűségét romániai, magyarországi, szerbiai és ukrajnai fotóművészek szemszögéből láthatják az érdeklődők azon a különleges tárlaton, melyet a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében nyitottak meg.

Immár hatodik alkalommal ünnepli közösen, egy nemzetközi fotókiállítással a román és a magyar nép kultúráját. A két ország fotóművész szövetsége idén a Street Art témakörében várta az alkotók munkáit a Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek Hatodik Nemzetközi Szalonjára. „A magyarokhoz szeretné a román kultúrát közelebb vinni intézetünk. Erre nagyon jó eszköz a fotó, hiszen ez annyira egyetemes nyelv, hogy bárki megérti, s mindenki találhat kedvére való alkotást ezen a tárlaton” – nyilatkozta portálunknak

Brînduşa Armanca

. A Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója az idei szalon témáját azért is tartja különösen érdekesnek, mert számtalan szemszögből lehet megközelíteni. A karikatúrák, falfirkák, graffitik mellett olyan alkotásokat is megcsodálhatnak az érdeklődők, melyek mellett a hétköznapokon talán elsétálnának, észre sem vennék. A Román Kulturális Intézet idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, a szegedi fiókintézet pedig öt éves, így ebben az évben ezen évfordulók köré fűzik fel éves programjaikat. A román és a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett tárlaton e kettős évfordulót is ünnepelték.

„Úgy érzem, a kiállítás keretében sikerült kellőképpen bemutatni ezt az érdekes témát. Az elképzelés az volt, hogy művészeken keresztül mutassuk be azt a művészetet, ami az utcán történik, vagyis nem egyszerűen graffitikből összehozott dokumentációs kiállítást láthatnak az érdeklődők, hanem megelevenednek azok a kulturális események, melyek magán az utcán történnek” – fogalmazott Tóth István, Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke, a nemzetközi kiállítás ötletadója. Hozzátette, Romániában január 15-én, míg Magyarországon január 22-én ünnepeljük a kultúrát, így jött a gondolat, hogy a román és a magyar kultúra hete keretében hirdessenek fotópályázatot, melyre a világ bármely pontján élő művész nevezhet, aki e két nemzet valamelyikéhez tartozik. A háromtagú zsűri, Viorel Simionescu, Balási Csaba és Radu Igazság 1300 képből választotta ki azt a körülbelül 80 képből álló reprezentatív anyagot, melyből félszázat Szegeden is láthatnak az érdeklődők. Tóth István elmondta, a képek válogatásakor a zsűri tagjai nem ismerték sem a szerzők nevét, sem pedig a fotók címét. Az első helyezett egy fiatal ukrán művész lett, akinek az alkotása szintén megtekinthető a kiállításon. A tárlat anyagát Szegeden kívül Bukarestben, Kolozsváron és Nagyváradon is bemutatják. A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének székházában, a Dugonics téren február 29-éig látogatható a kiállítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.