Közélet

Szerdára öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

Szerdára öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

2012. január 31., kedd
Szerdára öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A várható extrém hideg időjárás miatt szerdára öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, s több megyében ülésezett kedden a védelmi bizottság. A belügyminiszter intézkedéseket rendelt el, és a tárca arra kérte az energiaszolgáltatókat: átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számlák kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél.

Az EDF Démász a nehéz anyagi helyzetben élő családok védelmében a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel február 1-jétől kikapcsolási moratóriumot hirdet várhatóan február 12-ig. A moratórium ideje alatt azoknál a lakossági ügyfeleknél sem kapcsolják ki az áramot, akiknek számlatartozásuk van. A türelmi idő nem vonatkozik a nem lakossági ügyfelekre, esetükben a társaság ebben az időszakban is a hatályos szabályozás szerint jár el – áll a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében. A moratóriumi időszakot követően az EDF Démász továbbra is több lehetőséget ajánl a nehéz helyzetbe került lakossági fogyasztók számára, hogy megelőzhető legyen az áram kikapcsolása. Ha az ügyfél szociálisan rászoruló, a cég felajánlja az előrefizetős mérés lehetőségét, továbbá évente egyszer – meghatározott feltételek mellett - lehetőség van részletfizetési kedvezményre is. A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: szerda hajnalban a középső országrészben és északon-északkeleten nagy területen mínusz 15 Celsius-fok körül alakul, sőt helyenként mínusz 20 fok közelébe is süllyedhet a minimumhőmérséklet. Az extrém hideg miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyére elrendelték a citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést.

Török László

, a szolgálat munkatársa azt mondta: havazásra péntektől lehet számítani, majd a hétvégén ez átterjed az ország jelentős részére. Északnyugaton 5, délkeleten akár 30-35 centiméternyi hó is hullhat.

Kontrát Károly

, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy

Pintér Sándor

miniszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében. Az összehangolt munkába bekapcsolódik a katasztrófavédelem, az Országos Polgárőr Szövetség és a rendőrség is. A belügyminiszter elrendelte, hogy soron kívül mérjék fel a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló azon épületeket, amelyekben nappali melegedőket lehetne kialakítani. Az országos rendőrfőkapitányt pedig arra utasította: ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, s a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az általuk ismert egyedül élőket, hogy megbizonyosodjanak azok ellátottságáról. Összeült a védelmi bizottság kedden

Csongrád

, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Szatmári Imre

, a Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, megerősítik az ügyeleti szolgálatot, a hajléktalanok számára ideiglenes melegedőket jelölnek ki, és számba vették azokat a tanyán élő embereket, rendszeres kezelést igénylő betegeket, szülés előtt álló nőket, akik segítségre szorulhatnak. A Borsod megyei védelmi bizottság arra kérte a településeken működő boltokat, bevásárlóközpontokat, intézményeket: szükség szerint tegyék lehetővé, hogy aki azt kéri, bemehessen oda melegedni. A közútkezelő Szolnok megyei igazgatósága pedig naponta útinformációt, s azt megküldi a helyi médiának a lakosság tájékoztatására. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy az extrém hideg napokon, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 3,9 fok alatt van, különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok. A kihűlés és a fagyhalál veszélye viszont nemcsak a szabad térben, hanem bent is fennáll, ha valaki tartósan 14 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartózkodik - hangsúlyozta az ÁNTSZ. A hideg hatásának mérséklésére a szervezet egyebek mellett a megfelelő öltözködést, meleg ételek és italok fogyasztását ajánlja. Mint írták, a hidegben is fontos legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása, ha valaki kültérben sportol vagy dolgozik, a tömény alkoholos italok fogyasztását viszont nem javasolják, mivel az a kihűlést segíti. Ezen felül a krónikus betegségben szenvedőknek azt tanácsolják: ilyenkor lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, továbbá kérjék ki a kezelőorvosuk tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról.

Szarka László

, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy a MÁV-csoport felkészült a téli zord időjárásra a fennakadások elkerülése, a vasúti pálya szabadon tartása érdekében. Közlése szerint kiemelten figyelik a vonatok fűtési és világítási berendezéseinek működőképességét, az ablakok zárhatóságát. A kiindulási állomáson a vonatokat - az időjárástól függően - akár 120-180 perces előfűtés után indítják. Ugyanakkor a BKV szerint nem kiugró a kedden meghibásodott járművek száma, s a leállások nem a hideg időjárás, hanem különböző műszaki okok miatt következtek be. A társaság ezt arra reagálva közölte, hogy

Nemes Gábor

, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke az MTI-nek azt mondta: több BKV-busz hibásodott meg kedden a hétfői naphoz képest, ennek oka a hideg időjárás és a járművek magas átlagéletkora. Nemes Gábor hozzátette, a kora délelőtti adatok szerint 240 meghibásodást rögzítettek, ebből 80 esetben nem tudták a helyszínen megjavítani a buszt, a garázsba kellett azt vontatni. Hangsúlyozta: ez a szám jelentős, a napi kocsikiadás több mint 15 százaléka, ezért a menetrendben is nagyobb követési időkkel kell számolni. A BKV kedd délután az MTI megkeresésére azt közölte, hogy információik szerint mindössze hét autóbusz és egy trolibusz nem állt forgalomba reggel 8 óráig, ami önmagában nem tekinthető kiugró adatnak, sőt a téli időben megszokottnál jobbnak mondható. A társaság hangsúlyozta: a "kocsiállások" nem a hideg időjárás miatt következtek be, hanem különböző műszaki okok miatt, a mérték pedig nem tér el az elmúlt években a téli időszakban megszokottól. A vonalműszaki létszám megerősítésén kívül rendkívüli intézkedésre a BKV szerint nincs szükség. Mint hozzátették, a szakemberek a külső hőmérséklet függvényében végzik el a speciális téli műveleteket, így a fagyálló folyadék fagytűrő képességének a beállítását, a légrendszeri fagymentesítő bejuttatását. Fokozott a készültség a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél; a járműveket felkészítették az utak sózására és a hó eltakarítására, a veszélyes útszakaszokra pedig a hófúvások ellen hófogórácsokat és -hálókat helyeztek ki. A társaság arra kérte a közlekedőket, kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.