Egyetem

Orientációs héten tájékoztatja külföldi hallgatóit az SZTE + FOTÓK

Orientációs héten tájékoztatja külföldi hallgatóit az SZTE + FOTÓK

2012. január 31., kedd
Orientációs héten tájékoztatja külföldi hallgatóit az SZTE + FOTÓK

18 ország 59 egyetemének 110 diákja végzi tanulmányait a TADD-programban, illetve Erasmus-ösztöndíjjal a tavaszi szemeszterben a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyre növekvő külföldi érdeklődés is bizonyítja az SZTE oktató- és kutatómunkájának magas színvonalát.

A kedd délelőtt a Dugonics téri főépület átriumában tartott megnyitóval kezdetét vette a külföldi hallgatóknak szóló, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda által szervezett úgynevezett orientációs hét a Szegedi Tudományegyetemen. A diákok a következő napokban megismerkednek majd a várossal, a Szegedi Tudományegyetemmel, annak életével, beiratkoznak az őket fogadó karokra, kapcsolatba kerülnek a többi országból érkezett külföldivel és a szegedi életüket segítő magyar egyetemistákkal (az EHÖK Külügyi Bizottságának mentoraival és az Erasmus Student Network Szeged önkénteseivel), valamint tanszéki koordinátoraikkal.

Nyílt nap

A február 4-i, szombati SZTE Nyílt Napon az egyetem munkatársai a külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel kapcsolatban is tájékoztatják az érdeklődőket. Részletek az SZTE honlapján.

A tavaszi szemeszterben összesen 17 ország 105 Erasmus-ösztöndíjasa tanul Szegeden (valamint 5 amerikai diák az úgynevezett Transatlantic Dual Degree /TADD/ program keretében), ők 51 város 59 egyeteméről érkeztek az SZTE-re. A legtöbben Spanyolországból és Törökországból jöttek – előbbiből 20, utóbbiból 18 hallgató. A következő hónapokban több romániai, francia, olasz, lengyel, bolgár, finn, litván, osztrák és német hallgatótársat is kapnak a szegedi egyetemisták, de Belgium, Csehország, Észtország, Görögország, Málta és Portugália is képviselteti magát a listán 1-1 fővel.

Az intézmény 10 kara közel három tucat tudományterületen fogad diákokat ebben a félévben. Közülük a legtöbben a Bölcsészettudományi Karon végzik majd tanulmányaikat (30 fő), azután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (21 fő) és az Általános Orvostudományi Kar (14 fő) következik a sorban. Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes szerint az SZTE egyre szélesedő Erasmus-kapcsolatrendszere is bizonyíték az itt folyó rendkívül magas színvonalú oktató- és kutatómunka nemzetközi ismertségére és elismertségére. "Jelenleg már 30 ország 297 városának 407 egyetemével van kétoldalú Erasmus-együttműködési megállapodásunk, melynek keretében változó időtartamú részképzésekre érkeznek hozzánk a külföldi diákok. Külön örömteli, hogy évről évre nő az érdeklődés egyetemünk iránt. Kiváló fokmérője az intézmény teljesítményének, hányan és milyen egyetemekről érkeznek hozzánk. Az egyre növekvő számok azt mutatják, a külföldi kollégák bíznak bennünk, szívesen engedik hozzánk tanítványaink, hiszen tisztában vannak vele, hogy Szegeden színvonalas képzésben részesülnek" – emeli ki a professzor. A partneri együttműködés keretében természetesen nemcsak külföldi diákok tölthetnek egy egy-két szemesztert a Tisza-parti városban, de a szegedi egyetem hallgatói is hasznos és értékes tapasztalatokat szerezhetnek a kontinens más országaiban. "Jelenleg az a tendencia, hogy tanévenként körülbelül kétszer annyi fiatalt (350-400 főt) küldünk külföldi részképzésekre, mint amennyit fogadunk. A vendégdiákok oktatásában egyébként mind a 12 kar részt vesz. A program számos pozitív hozadékkal bír, hiszen a hozzánk érkező külföldiek többsége megtanul magyarul, megismeri Magyarországot, hazánk, Szeged városa és a Szegedi Tudományegyetem jó hírét viszi országába, anyaintézményébe. Az Európai Unió által ellenőrzött Erasmus-rendszer erőssége, hogy a szakmai értékekre és az emberi kapcsolatokra koncentrál. Ebben a programban szinte kizárólag olyan hallgatók vesznek részt, akik érdeklődőek, szorgalmasak, valóban kíváncsiak más kultúrákra, s tanulni szeretnének. Bízunk benne, hogy mint mindig, most is szép emlékekkel távoznak majd tőlünk, s később másokat is idecsábítanak az SZTE-re" - mondta a rektorhelyettes. Az orientációs hét céljairól szólva Pál József úgy fogalmazott: a most érkezett fiatalok országismereti és magyar művelődéstörténeti bevezetőt is kapnak, elmélyülhetnek Szeged múltjában, az egyetem történetében, emellett pedig megismerhetik, mi vár rájuk az SZTE-n, milyen jogaik és kötelezettségeik lesznek tanulmányaik során. A szegediségbe, az egyetemi élet rejtelmeibe a Nemzetközi Mobilitási Iroda, az EHÖK Külügyi Bizottság és az Erasmus Student Network Szeged munkatársai vezetik be a külföldieket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.