Közélet

Online kátyúfigyelővel javítanák a szegedi utakat

Online kátyúfigyelővel javítanák a szegedi utakat

2012. január 17., kedd
Online kátyúfigyelővel javítanák a szegedi utakat

Némiképp javított az utak helyzetén a csapadékmentes és viszonylag enyhe időjárás, azonban még így is jócskán rájuk fér a foltozás. Télen a közútkezelők csak hidegaszfalttal tudnak javítani, a tényleges rendbetételre márciusig várni kell.

Naponta kátyúk ezrei keletkeznek hazánk útjain, a közútkezelők számára egy soha véget nem érő verseny az úthibák foltozása. Télen a fagy, a nagy hőmérséklet-ingadozás és a csapadék együttes erővel kezdi ki az aszfaltot, a gyakran több centiméter mély kátyút az autó futóműve, gumija bánhatja. A viszonylag enyhe tél, valamint a szokatlanul nagy szárazság némiképp megkímélte az utakat, kisebb-nagyobb huppanókra azonban továbbra is számítani kell.

Tavaszig vár az érdemi javítás

"A múlt évben 130 millió forintot költöttünk az utakra, ebből a pontszerű kátyúzásokat tudtuk megcsinálni. A nagyobb felületi munkálatokra nem volt elkülönítve forrás, így ezekkel nem tudtunk érdemben foglalkozni" – tudtuk meg

Makrai Lászlótól

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. "November elsejével leálltak az aszfaltkeverő üzemek, egészen márciusig nem is fognak beindulni. Téli időszámításra álltak át – ebben az időszakban egyébként sem tanácsos kátyúzni, ilyenkor ideiglenes megoldásként hidegaszfalttal töltjük fel a hézagokat. Elsősorban a fokozottan balesetveszélyes részeket igyekszünk karban tartani, sajnos azonban jelenleg nincs olyan technológia, amely hosszú távú megoldást jelentene. Igaz, hogy az időjárás némiképp enyhítette a kátyúproblémát, de a szűkös keretből a szinten tartás sem egyszerű feladat" – tette hozzá.

Mint mondta, a kátyúkat bejelentés alapján igyekeznek helyreállítani, ehhez nagy segítséget nyújt egy nemrég elkészült számítógépes program. "Egy online kátyúbejelentő programot készítettünk, amely jelenleg tesztüzemmódban van fent a honlapunkon. Mivel novemberrel leállt a kátyúzási időszak, és a mi kereteink is kimerültek, ezt csak a tavaszi szezonban fogjuk aktiválni. Ennek segítségével a lakosság egy online felületen pontosan megadhatja a javításra szoruló, problémás részt az úton, mi pedig gyorsan reagálhatunk erre. Bízunk benne, hogy ezzel még eredményesebbé válik a munkánk" – tájékoztatott Makrai László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.