Gazdaság

Nehezen mozdítható pénzeket tart részvényben a kormány

Nehezen mozdítható pénzeket tart részvényben a kormány

2012. január 13., péntek
Nehezen mozdítható pénzeket tart részvényben a kormány

Hét tőzsdei társaságban nagytulajdonos a magyar állam, s ezekben - piaci értéken - összesen 654 milliárd forintnyi részvényt birtokol, ez azonban nem jelent akkora tartalékot, mint amennyi elsőre látszik - a Napi Gazdaság áttekintése szerint.

A 654 milliárd forintból az állami tulajdonú Mol pakett értéke 420 milliárd forint, a Richteré pedig 207 milliárd. Az állam nehezen tudna eladni 600 milliárdnyit a 654 milliárd forint piaci értékű papírból - írja a Napi Gazdaság. A Mol értékesítése nehezen lenne magyarázható, hiszen a magyar állam tavaly 1,88 milliárd euróért vásárolta meg a csomagot. A lap hozzáteszi: "...a Richter eladása pedig azért lenne problémás, mert a 25 százaléknyi részvénycsomag átváltható kötvények fedezet". Az 5 százalék alatti tulajdonrészt a részvényesnek nem kell bejelenteni, ezért több tízmilliárd forintja feküdhet még az államnak részvényekben. A lapban az olvasható, hogy azt nem lehet tudni, hogy ezekből ad-e el az állam.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.