Közélet

Négyszázmilliós fejlesztést tervez az idén jubiláló füvészkert + VIDEÓ, FOTÓK

Négyszázmilliós fejlesztést tervez az idén jubiláló füvészkert + VIDEÓ, FOTÓK

2012. január 12., csütörtök
Négyszázmilliós fejlesztést tervez az idén jubiláló füvészkert + VIDEÓ, FOTÓK

Kettő, egyenként több mint kétszázmillió forintos uniós pályázaton is részt vesz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. Az idén kilencvenéves intézmény üvegház-felújításra, illetve építésre pályázik.

2012-ben jubilál a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje, amit kilencven éve alapítottak. 1922-ben a kolozsvári egyetem Szegedre költözésekor a város szántóföldet ajándékozott füvészkert létesítése céljából az egyetemnek, s nem sokkal később

Győrffy István

alapító igazgató elkezdte a növényekkel történő betelepítését. Növényvilága és területe is bővült az évek folyamán, s követve a füvészkertek iránt támasztott egyre bővülő követelményeket, új tevékenységeket indítottak el. Fejlesztésekre minden esetben pályázati forrást keresnek, és mivel gondot jelentene az önerő biztosítása, kizárólag olyan kiírásokra jelentkeznek, melyeknél nincs vagy elhanyagolható ennek összege.

Németh Anikó

igazgatóhelyettes portálunknak elmondta, jelenleg két pályázat esetében várják az elbírálást. A füvészkert üvegházát szeretnék korszerűsíteni, illetve a fóliasátor helyén is üvegházat építenének. Ez utóbbi azért lenne praktikus, mert így nem kellene évről-évre elbontaniuk a fóliát, s rendszeresen cserélni is azt. A fejlesztés révén hatékonyabban tudnák megvédeni a fagyérzékeny növényeket, illetve a fűtésen is tudnának spórolni. Az egyenként több mint kétszázmillió forintos pályázatok első fordulóján már továbbjutott a füvészkert. „Amennyiben sikeres lesz a pályázat, akkor április végén, legkésőbb május elején el kell kezdeni az építkezéseket, hogy októberre, vagyis a fagyok beállta előtt befejeződhessen a beruházás. Fontos, hogy télire a növények védett helyre kerüljenek” – indokolta a szoros építési határidőt Németh Anikó. Mint megtudtuk, most a mimóza virágzását lehet megcsodálni. „Az üvegházak mindig rejtegetnek szépségeket. A mimózát minden évben sokan megcsodálják nálunk, hiszen ez a virág olyan, mintha a napsütést hozná el ide Szegedre a téli sötét napokban” – fogalmazott.

Új gyógynövény- és fűszerkert épült

A füvészkert 2011-es költségvetésének 10%-át vonják el az egyetem decemberi döntése értelmében, így ennyivel kevesebbel gazdálkodhatnak idén. „Amiket beterveztünk erre az esztendőre, valószínűleg meg tudjuk valósítani, ugyanis már 2011-ben megalapoztuk azokat. Ettől függetlenül természetesen vizsgáljuk, mely területeken tudunk spórolni. Eddig sem folytattunk pazarló gazdálkodást, de csak most körvonalazódik, hogy a jelenlegi költségvetésünkkel miként tudunk tervezni egész évre” – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Az alapításának kilencvenéves jubileumát ünneplő intézmény áprilisban egy újdonsággal biztosan jelentkezik. Tavaly év végén készült el az új gyógynövény- és fűszerkert, amit a látogatók még nem is ismerhettek meg. A nagyközönségnek egy kertészeti és kertépítészeti kiállítás keretében adják majd át az új kertet.

Nézze meg a Telin TV Németh Anikóval készített interjúját is!

http://www.youtube.com/watch?v=ylZpweOAosg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.