Gazdaság

Négymilliárd támogatás szennyvízelvezető-rendszerre

Négymilliárd támogatás szennyvízelvezető-rendszerre

2012. január 14., szombat
Négymilliárd támogatás szennyvízelvezető-rendszerre

Több mint 4 milliárd forintos uniós támogatást kapott a sándorfalvi és szatymazi szennyvízelvezető-rendszer kiépítésének közel 5 milliárdos projektje.

A Sándorfalva–Szatymaz Szennyvíz, Csatorna Beruházó Társulás a Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett „Szennyvízelvezetés és tisztítás” című pályázati konstrukción 4 014 935 085 Ft forint összegű európai uniós támogatást nyert el, „Sándorfalva-Szatymaz települési agglomeráció szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának kiépítése – Kivitelezési szakasz” című pályázaton. A beruházás összköltsége közel 5 milliárd forint. A beruházásnak köszönhetően mintegy 13 000 érintett magánszemély, a két településen működő közintézmények és vállalkozások szennyvíz-elvezetése és -tisztítása oldódik meg. A beruházás során biológiai fokozatú szennyvíztisztító telepet, 58,761 kilométer gravitációs gerinccsatornát, 44,418 kilométer gravitációs bekötőcsatornát és 17 körzeti nagyátemelőt építenek. A 3800 lakóegységet érintő projekt kapcsán nő a települések népesség megtartó ereje, csökken az elvándorlás mértéke és növekszik a lakosság komfortérzete. Fellendülhetnek a munkahelyteremtő beruházások is. A projekt megvalósításakor felszámolják a szikkasztó rendszerű tartályokat, így megszűnik a talaj ilyen irányú terhelése és a bűzképződés. Véget ér a drága, egyedi szennyvízkezelés és mindenki számára élhetőbb környezet jön létre. 2011. június 21-én került aláírásra a Sándorfalva és Szatymazt érintő szennyvíz-beruházás II. fordulós (a kivitelezési szakaszról szóló) támogatási szerződése. A PR, nyilvánossági valamint a jogi tevékenységet ellátó vállalkozásokkal már tavaly megtörténtek a szerződéskötések. Új mérföldkőhöz érkezett el a projekt: a közbeszerzési eljárás nyertesével, a projekt mendzsmentjét lebonyolító Aqua Audit-4Sales konzorciummal megtörtént az ünnepélyes szerződéskötés 2012. január 11-én. A kivitelezést és a műszaki ellenőrzést ellátó vállalkozások kiválasztására irányuló közbeszerzési dokumentációk kidolgozása és lebonyolítása jelenleg folyamatban van. A tervek szerint a kivitelező és a Fidic mérnök (műszaki ellenőr) kiválasztása után, várhatóan kora nyáron elkezdődhetnek a munkálatok és 2013 végére el is készülhet a beruházás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.