Közélet

Mesterházy: van mozgástér az IMF-tárgyalásokon

Mesterházy: van mozgástér az IMF-tárgyalásokon

2012. január 23., hétfő
Mesterházy: van mozgástér az IMF-tárgyalásokon

A szocialista párt elnöke lát mozgásteret az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon; Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn este beszélt arról is, hogy véleménye szerint komoly megszorítások és elbocsátási hullámok várhatók idén.

A szocialista politikus szerint mindenki megpróbálja most az IMF-et, és az EU-t úgy beállítani, mintha azért jönnének, hogy gyarmatosítsák Magyarországot, és kifacsarják a magyarok minden egyes forintját. "Ez nem igaz" - hangoztatta, hozzátéve: ez egy együttműködés, pont abban akarnak segíteni a magyar kormánynak, hogy ha valami "tévútra ment, elromlott", akkor ezt helyre lehessen rakni. Az, ha valakinek az IMF-hez kell fordulnia az sosem jó, az mindig egy kormányzati hibát, téves költségvetési és gazdaságpolitikát jelent a háttérben,"így volt ez a mi időkben is, és most is így van". Hozzátette: a

José Manuel Barroso

, EU-bizottsági elnökkel való keddi találkozótól azt várják, hogy a kormányfő a szavait tettekre váltja, és konkrét megállapodás-közeli helyzetet hoz majd.

Mesterházy Attila

azt mondta, hogy az EU, és az IMF-tárgyalások kapcsán jelenleg még azt a tájékoztatást sem kapják meg a kormánytól, amit tőlük követeltek, amikor ellenzékben voltak. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feltételek mentén egyezik meg a kormány - mondta, hozzátéve: "nehogy most átessünk a ló túloldalára, (...) és túlzottan enged mindenféle kérésnek a kormányzat, csak azért, hogy visszakorrigálja a helyzetet". A megegyezés határát firtató kérdésre megerősítette: kell a megállapodás, de ügyesen kell tárgyalni, a magyar érdekek legmesszemenőbb figyelembevételével. Úgy látta, a kisembereket nem lehet már tovább terhelni, annak a vállára nem lehet többletterhet tenni, akit "üt-ver az egykulcsos adó, és megszenvedi a munkanélküli segély csökkentését". Az ellenzéki pártelnök arról, hogy hétfőn este 300 forint körül állt az euró árfolyama, azt mondta: mindenféleképpen jó hír, egészen biztos, hogy emögött nemzetközi ok is van, és az, hogy a miniszterelnök "kompromisszumkészebben, együttműködőbben beszélt" a napokban az unió és az IMF kérései kapcsán. Mesterházy Attila azt mondta, a jövőre nézve pesszimista és nem hiszi, hogy Orbán Viktor bármiben változtatna a hazai stílusán. Szólt arról, hogy amíg a szocialista kormányok törekedtek arra, hogy a fideszes EP-képviselőkkel legyen együttműködés, ez a választási kampánytól kezdve megszűnt, és a kinti képviselők semmilyen információt, segítséget nem kapnak a kormányzattól. A pártelnök arra a kérdésre, hogy mit vár az idei évtől azt felelte: a költségvetés hosszú távon biztosan nem tartható, komoly megszorítások, elbocsátási hullámok várhatók, és fel kell készülni arra, hogy nő a munkanélküliség. Szerinte recesszióba kerül a magyar gazdaság, folytatódik a tendencia, hogy a gazdaságba beruházók nem jönnek Magyarországra. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy Gyurcsány Ferenc kiválásával erősebbé vált az MSZP, és a közel 30 ezer párttagból csupán mintegy ötszázan hagyták el a pártot. Úgy látta, hogy a Demokratikus Koalíció liberális irányba mozdult el, a liberális szavazókat kívánják megszólítani, de úgy tűnik, hogy olyan sok szavazót még nem sikerült. A szocialista politikus kitért arra is, hogy jó viszonyban van Bajnai Gordon korábbi kormányfővel, akivel havonta egyszer leülnek átbeszélni a fontosabb kérdéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.