Közélet

Megszólalnak az etiópiai túlélők: orvosi segítség másfél nap múlva érkezett

Megszólalnak az etiópiai túlélők: orvosi segítség másfél nap múlva érkezett

2012. január 22., vasárnap
Megszólalnak az etiópiai túlélők: orvosi segítség másfél nap múlva érkezett

Az etióp fegyveres támadást túlélő magyarok– Puskás Irén, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék posztdoktor munkatársa, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont két munkatársa, Vizler Csaba és Winter Zoltán – sajtóközleményben írták le a merénylet körülményeit.

A január 20-án hazatért, tragikusan végződött etiópiai utat megjárt

Puskás Irén, Vizler Csaba

és

Winter Zoltán

vasárnap sajtóközleményt adott ki a történtekről. A közleményt alább olvashatják.

Sajtóközlemény az etiópiai fegyveres támadás három túlélőjétől

Az Etiópia természeti értékeinek megismerését célzó, több szakaszból álló, magánszervezésű, tapasztalatszerző túrán összesen 7 magyar állampolgár vett részt. Magánszervezésben a társaság 4 tagja (Fábián Tamás, Gruber László, Szilassi Péter és Vizler Csaba), 2011. december 28-án, majd 2012. január 12-én a csapat három további tagja (Puskás Irén, Szabad Gábor és Winter Zoltán) érkezett Etiópiába. Itthoni elfoglaltságaik miatt, a korábban tervezettnek megfelelően, a csapat 2 tagja (Szilassi Péter és Gruber László) január 16-án haza indult. A csoport többi tagja egy helyi utazási iroda szervezésében január 15-én elindult a 4 naposra tervezett túrára, melynek egyik állomása az Erta Ale vulkán volt. A csoport számos forrásból azt az információt kapta, hogy a terület látogatása teljesen biztonságos. A vulkán területére folyamatos és rendszeres a turistaforgalom, ott minden éjszaka körülbelül 20-30 fős nemzetközi turistacsoport táborozik. A magyar csoport január 16-án 20 óra körül – három másik csoporttal együtt, csoportonként két fegyveres őr kíséretében, az afar régió névre szóló útvonalengedélye birtokában – érkezett meg az Erta Ale felső táborába, amely fedett és fedetlen fa- és kőkunyhókból áll. 2012. január 16-áról 17-ére virradó éjszakán a magyar túrázók fegyverropogásra és hangos kiáltozásra riadtak föl, majd fegyveresek jelentek meg a hálóhelyük mellett. A hálózsákokban fekvő magyarokat a fegyveresek a kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal elhunyt. Majd a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült. Közben a sor másik végén álló Vizler Csaba és Puskás Irén egy szakadékba vetve magát próbált menekülni. Winter Zoltán egy közeli üres kunyhóba menekült. Néhány perces csönd elteltével a magyarok a búvóhelyekről előjöttek, és megkezdték súlyosan sebesült társuk, Szabad Gábor elsősegélyben részesítését. Több mint 13 órán át küzdöttek az életéért, orvosi segítség azonban csak másfél nap elteltével érkezett. Ezalatt Szabad Gábor életét vesztette. Január 17-én délelőtt katonai támogatás érkezett, a katonák kíséretében a túlélők visszatértek az alaptáborba. A német túravezető innen műholdas telefonja segítségével tudott kapcsolatba lépni a német nagykövetséggel. Majd január 18-án dél körül megérkezett a túlélőket és sebesülteket a mekelei reptérre elszállító etiópiai felségjelű helikopter. A túlélők elszállásolásáról, ellátásáról és hazajuttatásáról a német nagykövetség, Etiópiában a magyarok nevében eljáró cseh nagykövetség, illetve a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) gondoskodott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.