Közélet

Már a télen megkezdik a vérszívók irtását

Már a télen megkezdik a vérszívók irtását

2012. január 6., péntek
Már a télen megkezdik a vérszívók irtását

Az enyhe tél kedvezett a kifejlett szúnyogok áttelelésének – jelezték a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakértői. A lárvák kifejlődése csak a vizek 10-12ºC-ra történő felmelegedésekor kezdődik, ám a kifejlett példányok irtása télen is indokolt.

A zárt, fagymentes helyeken, csatornákban vagy éppen elhagyott épületekben telelnek át jellemzően a kifejlett példányok, melyekből az enyhe időjárás miatt sokat találtak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakértői.

Makrai László

ügyvezetőtől megtudtuk, a felmérések folyamatban vannak, az áttelelő kifejlett szúnyogok irtását már tervezik. „A téli kezelés kifejezetten az áttelelő kifejlett példányokra fog irányulni, ezzel is kisebb számról indul a populáció felszaporodása a jó idő beköszöntével. Ezzel spórolni is tudunk, hiszen a lárvák kikelése után repülővel igen drága a szúnyogkergetés” – magyarázta. Télen azonban vannak olyan területek, melyekre fokozottan kell figyelniük a szakembereknek. A termálvízkifolyók környékén már akadtak gondok. Makrai László elmondta, ez ilyen részeket folyamatosan monitoringozzák, s amennyiben a szakértő magas lárvaszámot jelent, azonnal be kell avatkozni, különben az egyedek kifejlődnek, s kirepülnek. „Ezeken a területeken biológiai beavatkozásokat végzünk” – tette hozzá. A szúnyoglárvák tömeges fejlődése természetesen nem télen, hanem általában április elején indul, amikor a vizek felmelegednek 10-12ºC-ra. Amikor 16ºC-os lesz a víz hőmérséklete, akkor a szúnyogpetéből a lárva három hét alatt fejlődik ki, ám 25ºC fok körül már elegendő ehhez egyetlen hét is. Tavaly új szemlélettel készült a szúnyoginvázió ellen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a biológiai védekezésnek köszönhetően jóval kevesebb csípőszúnyog keserítette meg a lakosok életét. Tavaly felmérték azokat a területeket is, amelyek csak jelentős csapadék után válnak szúnyogtenyésző hellyé, s ezekre külön figyeltek. Szeged közigazgatási határán belül 6319 hektáron történik a légi kémiai, és több mint 900 hektáron biológiai védekezés a szúnyogok, illetve a szúnyoglárvák ellen. A vérszívók elleni biológiai védekezés nagyobb felkészülést igényel, ám hatékonyabb, ráadásul a cég spórolt is a biológiai védekezéssel. Makrai arról tájékoztatott, hogy a meglehetősen költséges légi irtás jórészt biztonsági volt, a nyári szabadtéri események indokolták azokat, s nem feltétlenül a szúnyogok magas száma. Nyaranta a város húsz pontján tíz mintavevő szokta mérni a csípésszámot rendszeresen. Irtást ötven csípés fölött kell elrendelni, ezen szám alatt a városi rendezvények indokolják ezt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.