Közélet

Létrejött az új adatvédelmi hatóság

Létrejött az új adatvédelmi hatóság

2012. január 1., vasárnap
Létrejött az új adatvédelmi hatóság

Január elsejével az egykori adatvédelmi ombudsman helyét átvette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - közölte Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke vasárnap az MTI-vel.

Mint kiemelte: a független, csak a törvénynek alárendelt hatóság feladata lesz a jövőben a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése. Az adatvédelem és az információszabadság terén az esetleges jogsértések esetében a NAIH jár el a jövőben. Ezek mellett január elsejétől a NAIH képviseli Magyarországot az adatvédelem területén működő uniós testületekben és munkacsoportokban. Ennek kapcsán az elnöke megjegyezte: az új szervezet maradéktalanul megfelel a kötelező uniós előírásoknak, mivel független működésére a törvényben számos garancia van. A hatóság hasznosítani kívánja az ombudsmani időszak során szerzett tapasztalatokat is - emelte ki

Péterfalvi Attila

, de megjegyezte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a NAIH a korábbi adatvédelmi biztosi feladatkörökön túlmenően a bírságolási jogot is magába foglaló hatósági jogkörrel is rendelkezik. A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést. A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos, 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője volt. Péterfalvi Attila megbízatása 2012. január elsejétől kilenc évre szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.