Kultúra

Kortárs német színdarab a Kisszínházban + FOTÓK

Kortárs német színdarab a Kisszínházban + FOTÓK

2012. január 24., kedd
Kortárs német színdarab a Kisszínházban + FOTÓK
Bár a január többnyire "holt szezon", idén kifejezetten pezsgő évkezdést ígér a Szegedi Nemzeti Színház, mely új bemutatóval is jelentkezik Bodolay Géza rendezésében.Gyüdi Sándor főigazgató a keddi sajtótájékoztatót a Szegedi Szimfonikus Zenekar egy külföldi sikerével kezdte. A spanyol operaélet "fődíjaként" számon tartott Teatro Campoamor Operadíjat 2011 áprilisában a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével bemutatott Anyegin kapta, mint a tavalyi szezon legjobb, Spanyolországban létrejött operaprodukciója. "Ezt a teljesítményt a zenekar az itthoni, szegedi Anyeginen való felkészülésnek is köszönheti. Meggyőződésem, hogy az a siker és elismerés, ami Spanyolországban a zenekart övezi, az a szegedi operakultúrának, a Szegedi Nemzeti Színházban való operajátszásnak is nagymértékben köszönhető" - hangsúlyozta a direktor, aki csupán néhány napja tért haza Bilbaóból.

A nő és a múlt

Az Európában legtöbbet játszott szerző műve érkezik Szegedre, a Kisszínházba: a Nestroy-díjas Roland Schimmelpfennig kortárs német drámaíró Nő a múltból című színdarabja. A címszerepet alakító Szabó Gabi elmondta, nagyon izgalmas kérdést vet fel a darab: mi történik, ha egy családos férfihoz becsönget egy nő a múltból, és emlékezteti, azt ígérte neki fiatalon, hogy mindig szeretni fogja... A szegedi deszkákra az idei évad Veszedelmes viszonyaival visszatért művésznő köszönetet mondott, hogy szeretettel fogadta mind a teátrum, mind a közönség. Azt is elmondta, 24 éve várja, hogy együtt játszhasson a Frankot alakító Kárász Zénóval - erre most sor kerülhet. Kárász Zénó egyébként az első magyarországi Schimmelpfennig-bemutatóban is játszott már Kecskeméten, 2002-ben, szintén Bodolay Géza rendezésében. Frank feleségeként Kéner Gabriella lép színpadra, aki Magyarországon eddig a legtöbb Schimmelpfennig-produkcióban szerepelt színművésznő. Kéner Gabriella elmondta, a kecskeméti teátrumban a stúdiószínpadon, illetve a Kamaraszínházban abszolút teltházakkal játszották a német szerző műveit, egyik izgalmasabb, mint a másik. A Mira János díszleteivel színre vitt darab egyébként zenés, világhírű számok hangzanak el benne.

West Side Story a Nagy-, Ibsen a Kisszínházban

Február 18-án, Juronics Tamás rendezésében és koreográfiájában mutatják be a Nagyszínházban a népszerű West Side Story musicalt. A mű sokszorosan kiérdemli a nagy jelzőt, nemcsak a darabot jegyző nagy zeneszerző, Leonard Bernstein, hanem a szereplők létszáma miatt is. A zenét a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja, így Gyüdi Sándor megfogalmazása szerint teljes hangzást és nem "vendéglátóipari kivonatot" kap a közönség a musicalből. A darab komplexitása miatt kifejezetten alkalmas az olyan többtagozatú színházaknak, mint a szegedi. Juronics Tamás elmondta, a Szegedi Kortárs Balett is beszáll a színház tánckara mellé, és egy-egy táncosnak is jut szerep. Az 1957-es musical alapja a Shakespeare-féle Rómeó és Júlia-történet: a darab az ének, a színművészet, a zene és a tánc egyenlő mértékű elegyét kívánja meg. Juronics hozzátette: öröm számára, hogy nagyszámú fiatal és lelkes művésszel dolgozhat együtt, és mellettük Király Leventét és Ádám Tamást is láthatjuk a produkcióban. A rendező azt is elmondta, a musical alapján készített film által felvázolt képnek igyekeznek megfelelni, így korhű darabot ígérhetnek, hiszen a mondanivalója így is aktuális marad. A Liliom és az Édes Anna után ismét Szegeden rendez Keresztes Attila, ezúttal Ibsen Hedda Gabler című drámáját viszi színpadra a szegedi nagyérdeműnek, mely szintén zenés produkciónak ígérkezik február 24-től a Kisszínházban. A rendező elmondta, a darab szövege ma már szinte abszurdnak és nevetségesnek hat, de mint mondta, minden komoly dráma mögött van valami komikus. A két főszerepet Danis Lídia és Pataki Ferenc játssza.

Vagy mi a pék...

Továbbjátszások

Január 27., 28. és 29-én visszatér a Makrancos hölgy a Nagyszínházba, február 8-án és 9-én pedig az egyébként ritkán játszott Liszt-tündéropera, a Don Sanche.
Február 29-én a 25 éves L'art pour l'art Társulat érkezik ismét Szegedre A három testőr és a jeti, vagy mi a pék című produkciójával. Dolák-Saly Róbert, a társulat tagja a sajtótájékoztatón elmondta, változatlanul a humorral foglalkoznak, bár voltak már irányukban olyan megkeresések, hogy miért nem írnak "normális" szöveget a zeneszámaikra. Feldolgozták korábbi A három testőr és a jeti című estjük anyagát, így 80 százalékban új produkció született. A színpadon megjelenik majd a Besenyő család és a "járulékos személyek, de természetesen néha összeszedjük magunkat, és egy-egy újabb figurát kísérleti megoldásként próbálunk a közönség előtt meglobogtatni" - így Dolák-Saly Róbert. "Eddig ezek az estek jópofák voltak, és már itt voltunk egy icipicit, de most vagyunk itt igazából. Azokat is szeretettel várjuk, akik nem jönnek el" - tette hozzá a humorista.

Sok izmos úr a Makrancos hölgyön

A színpad mellett a nézőtéren is újdonságra lehet számítani. A sport és a kultúra újabb találkozásaként az A-Híd Szeged Beton Vízilabda Egylet játékosai együtt tekintik meg január 28-án a péntektől újrajátszott Makrancos hölgyet, majd a darab utána kulisszák mögé is bepillanthatnak. Juhász György szakosztály-igazgató elmondta, régóta munkálkodnak azon, hogy a kultúra és a sport találkozzon egymással. Annál is inkább érdemes közös pontokat keresni, hiszen a színházi és a sportélet között számos párhuzam lelhető fel: ugyanúgy vannak próbák és edzések, előadások és mérkőzések. "Bízunk benne, hogy egy hosszabbtávú kapcsolatot tudunk kialakítania a kőszínházzal - ahogy ez évek óta a szabadtéri játékokkal már sikerült. Arra szeretnénk kérni a színház tagjait és vezetőit, hogy szurkoljanak a Szeged Betonnak" - mondta a szakosztály-igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.