Közélet

Kivilágították a szegedi nindzsákat az Oskola utcában + FOTÓK

Kivilágították a szegedi nindzsákat az Oskola utcában + FOTÓK

2012. január 19., csütörtök
Kivilágították a szegedi nindzsákat az Oskola utcában + FOTÓK

A rendőrség szerint pozitív tendencia figyelhető meg, hiszen egyre több kerékpáros használja a KRESZ előírása szerint az első és hátsó lámpákat.

Idén sem maradhatott el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete és a Rotaract Club Szeged preventív közlekedésbiztonsági kerékpáros akciója. A szerda esti megmozdulás keretében a „Látni-látszani” elv érvényesítése keretében az intézkedés alá vont kerékpárok világítóberendezéseinek ellenőrzése volt a cél - tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t

Vad Róbert

. A rendőr őrnagy elárulta: amennyiben a kerékpár kivilágítása nem volt megfelelő, helyszíni bírság és feljelentés helyett – természetesen figyelmeztetés mellett – első és hátsó lámpát kapott a szabálytalankodó, valamint a Rotaract csinos önkéntesei karra és lábra elhelyezhető fényvisszaverő szalagokat is ajándékoztak a bringásoknak. "A kerékpáros balesetek nagy része a nem megfelelő kivilágítás miatt következik be. Nem elég ugyanis, hogy a bringások látják a többi járművet, azoknak is észlelniük kell a kerekeseket, hogy időben tudjanak reagálni. Rendszeresen végzünk preventív akciókat, s az a tapasztalatunk, hogy pozitív tendencia figyelhető meg, azaz a kerékpárosok egyre nagyobb része használ valamiféle világítást, ha nem is mindig az előírt módon. Míg tavalyi ellenőrzéseink során tízből négy-hat kerékpárt találtunk szabályosnak ebből a szempontból, most ez a szám hétre nőtt" – árulta el Vad Róbert. A Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete 2007-es megalakulása óta fontosnak tartja, hogy ezen a téren együttműködjön a rendőrséggel.

Dovalovszki András

kerékpáros aktivista portálunknak úgy fogalmazott, mindent meg kell tenni a bringás szakzsargonban "nindzsáknak" hívott (a szürkületben, sötétben kivilágítás nélkül, sokszor ráadásul sötét ruhában közlekedők) felvilágosításért. "A városi fényekben nagyon nehéz észrevenni azokat a kerékpárosokat, kiknek járműve nincs megfelelően kivilágítva, hiszen a gyalogosoktól eltérő sebességgel közlekedve hirtelen tudnak megjelenni utcasarkon, kereszteződésekben, így veszélyforrást jelentenek az összes többi közlekedőre és magukra is. Bízunk benne, hogy közös akcióink révén is folyamatosan növekvő kerékpároslétszám mellett egyre többen szabályosan, a KRESZ előírásának megfelelően első fehér és hátsó piros lámpával világítanak majd" – mondta Dovalovszki András. Hozzátette: saját tapasztalataik szerint is javulás érzékelhető, hiszen az ősszel a Critical Mass keretében készített felméréseik azt mutatták, Szegeden a kerékpárok több mint 82 százalékát szabályosan világították ki. A szerda esti akcióban egyébként lehetőségük nyílt az érdeklődőknek, hogy bekapcsolódjanak az úgynevezett Kerékpár Regisztrációs Programba, melynek során a kerékpárokat nyilvántartásba veszik, és sorszámozott azonosító matricával látják el. A kezdeményezés célja, hogy a Szegeden forgalomban levő drótszamarak személyhez köthetőek és beazonosíthatóak legyenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.