Közélet

Kedden döntenek az ország elleni esetleges szabálysértési eljárásról

Kedden döntenek az ország elleni esetleges szabálysértési eljárásról

2012. január 16., hétfő
Kedden döntenek az ország elleni esetleges szabálysértési eljárásról

Csak a biztosokból álló testület kedd délutáni ülésén dönt az Európai Bizottság hivatalosan arról, indít-e uniós jogsértési eljárást Magyarország ellen.

Ezt az uniós végrehajtó testület egyik szóvivője hangsúlyozta az MTI-nek hétfő este nyilatkozva, azokra a külföldi hírügynökségi értesülésekre reagálva, amelyek szerint a bizottság három eljárást hagy jóvá keddi strasbourgi ülésén.

Olivier Bailly

félrevezetőnek minősítette azokat a megfogalmazásokat, amelyek szerint erről a végleges döntés már meg is született volna. A biztosok testülete csak kedd délután ül össze Strasbourgban, hétfőn csupán alacsonyabb szintű, előkészítő megbeszélésekre került sor Brüsszelben - jelezte. A szóvivő ugyanakkor elismerte: valószínű, hogy szabálysértési eljárásokról születik majd döntés.

José Manuel Durao Barroso

elnök szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen már előzőleg, a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ülés napirendjén lesz azon magyar jogszabályok ügye, amelyek összhangját az európai uniós joggal az EU-szerv aggályosnak találja.

Ahrenkilde Hansen

arra is emlékeztetett, hogy három kérdésben tekintik át a helyzetet: a jegybank függetlenségének ügyében, az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő egyik új szabályozásnál, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében. A hétfői hírügynökségi értesülések szerint a bizottság mindhárom ügyben kész jogi eljárást indítani Magyarország ellen, "miután az nem állt elő módosító indítványokkal". Az eljárás keretében - ezen információk szerint - a vitatott szabályozás rövid határidőn belül történő módosítására szólítják majd a kormányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.