Közélet

Kalmár: Botka stílusa mit sem változott, parlamenti beszédet tartott

Kalmár: Botka stílusa mit sem változott, parlamenti beszédet tartott

2012. január 19., csütörtök
Kalmár: Botka stílusa mit sem változott, parlamenti beszédet tartott

Politikai karriert megalapozó szocialista kommunikációnak minősítette Botka László MSZP-s polgármester évértékelését Kalmár Ferenc. A Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese szerint mindez abból is látszik, hogy a beszélgetés első mintegy 25 percében egy szót sem ejtett a polgármester Szegedről.

Botka László

mindig azt hangoztatja, hogy ezért a városért dolgozik, mégsem került szóba Szeged az évértékelésen egy jó darabig” – ezt nehezményezte elsőként a szokásos polgármesteri

évindító-évértékelő Közéleti Kávéházi este

után

Kalmár Ferenc

portálunknak. A Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese úgy látja, ez nem egy város első emberének beszámolója volt, inkább egy parlamenti beszéd. A kormány és az unió viszonyát értékelve Botka László arról beszélt, hogy az Orbán-kormány Európa szégyenpadjára került. „

Orbán Viktor

Strasbourgban frappánsan és kielégítően válaszolt a kérdésekre és a felvetett problémákra” – reagált Kalmár, bár megismételte, Szegedről kellett volna szólnia a Közéleti Kávéház estjének. A Szegedre áramlott uniós forrásokkal kapcsolatban – amit a polgármester pozitívumként emelt ki – a frakcióvezető-helyettes elmondta, mára eljutott odáig a megyeszékhely, hogy le kellett mondania beruházásokról, egyre nehezebben tudja a város a pályázati önrészt biztosítani a fejlesztésekhez. Példaként a nagykörút tervezett átalakítását említette, melynek lényege az lett volna, hogy középre kerülnek a tömegközlekedési sávok. Ez egy elnyert projekt volt, amit Kalmár kritizált a szeptemberi közgyűlésen, majd a következőn már maga a polgármester jelentette be, hogy nem fogják megvalósítani. A frakcióvezető-helyettes szerint ennek hátterében a város hitelállományának nagysága áll. „Ez már olyan mértékeket öltött, ami gondot okozhat a pályázati önrészek előteremtésénél. A nagykörúti beruházáshoz négyszázmillió forintot kellett volna felvenni hitelként” – hangsúlyozta. Ügyelnie kell Szegednek arra, hogy hitelállománya ne növekedjen jelentősen. Jelenleg 23-24 milliárd forint Szeged hitelállománya, ám egyes számítások szerint ez elérheti a 30 milliárdot is. Az idén tervezett beruházásokkal kapcsolatban megjegyezte, már megkötött szerződései vannak a városnak. A polgári frakció és civilek bizonyos változtatásokat szerettek volna elérni, meg akarták akadályozni például, hogy a Dugonics téren megszűnjön 80 parkolóhely, míg az Árpád téren az országzászló eredeti formájában történő helyreállítását szorgalmazták. „Ezekben a kérdésekben nem sikerült konszenzust kialakítani” – jegyezte meg Kalmár.

Nem változott Botka stílusa

Természetesen Szeged ez évi költségvetése is témája volt a Közéleti Kávéház rendezvényének. A polgármester a legnagyobb vitára az önkormányzati cégek gazdálkodása kapcsán számít, továbbá hangsúlyozta, úgy kalkulál, a bevételek és kiadások egyensúlyban lesznek. „Egy új törvény írja elő, hogy egyensúlyban lévő költségvetést kell benyújtani” – reflektált Kalmár. Hozzátette, a jogszabály által előírt kötelező önkormányzati feladatokra kötelező biztosítani a forrásokat. A költségvetési tervezet még nem készült el tudomása szerint, hiszen erről majd februárban tárgyalnak a képviselők. „Azt pedig hiába hangoztatja rendre a polgármester, hogy vele lehet tárgyalni, miközben a stílusa semmit sem változott, ugyanúgy viselkedik, mint amikor közgyűlési többségük volt a szocialistáknak a szegedi közgyűlésben” – reflektált Botka ismételt kijelentésére, mely szerint együttműködést ajánl minden képviselőnek. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly elfogadta a polgári frakció a költségvetést, igaz, parázs viták után. Az önkormányzati cégek működésének értékelésénél Kalmár Ferenc szerint figyelembe kell venni azt is, hogy kevesebb pénzből gazdálkodtak, mégis több nyereséget termeltek a mögöttünk álló esztendőben. Furcsának nevezte, hogy a polgármester kifogásolta: egyes közszolgáltatások díjai nem emelkednek. „A kormány célja egyértelmű, a közszolgáltatások terén ne emelkedjenek a lakosság terhei” – jegyezte meg. Azzal kapcsolatban, hogy összességében 1 milliárd forinttal többet igényeltek a városi cégek, elmondta, a bizottságok véleményezik a cégvezetők kérelmeit, s a közgyűlés dönt, aszerint, hogy van-e forrása.

A tanári testülettől függ, hogy milyen egy iskola

„Nem a fenntartó függvényében jó vagy kevésbé színvonalas egy oktatási intézmény, ez az oktató-nevelő munkát végző tanárokon múlik” – mondta el portálunknak Kalmár Ferenc, aki emlékeztetett arra, hogy maga Botka László záratott be intézményeket, például a Deák Ferenc utcai óvodát vagy a Kodály téri iskolát. Az állami vagy önkormányzati fenntartással kapcsolatban adalékként megjegyezte, az önkormányzatok 1000 milliárd forint adósságot halmoztak fel az elmúlt évtizedek alatt országos szinten, emiatt érthető, hogy az állam bizonyos feladatokat átvállal, s nézi, mire megy el a pénz. A Fidesz-KDNP-s politikus úgy látja, a színvonal romlása sem jár együtt egy esetleges fenntartóváltással, hiába riogatnak ezzel a szocialista politikusok, így a polgármester is. Ráadásul a jogszabály lehetőséget biztosít arra is, hogy szerződést kössön egy önkormányzat az állammal, így a jövőben is működtetheti iskoláit. Az önkormányzati rendszer leépítését is vizionálta Botka László a városházán, Kalmár Ferenc szerint azonban az önkormányzati törvény bizonyos passzusai nem tetszenek a polgármesternek. Ilyen például, hogy a kormányhivataloknak előzetesen jóvá kell hagyniuk az önkormányzatok hitelfelvételeket, ami a frakcióvezető-helyettes szerint jogos lépés, ha figyelembe vesszük a felhalmozott adósságállomány nagyságát. A járások kialakítását is pozitívnak tartja a politikus, ellentétben a polgármesterrel. Bizonyos hatósági ügyek elintézéséhez nem kell majd a megyeszélhelyre utazniuk a lakosoknak. A lézerkutatás és a nanotechnológia térképére felkerül Szeged városa, amiben a polgári frakciónak is volt szerepe, méghozzá abban, hogy „errefelé billent a kormány véleménye”. Kalmár úgy látja, nem várható el egy kormánytól, hogy amint elkezdi a munkáját, egyből rábólintson egy olyan léptékű beruházásra, mint a lézerközpont megépítése. Mindez a helyi gazdaságot is élénkíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.