Gazdaság

Jelentősen nőtt az agrárexport tavaly az első háromnegyed évben

Jelentősen nőtt az agrárexport tavaly az első háromnegyed évben

2012. január 5., csütörtök
Jelentősen nőtt az agrárexport tavaly az első háromnegyed évben

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke a múlt év január-szeptemberi időszakában 4,988 milliárd euró volt, míg a behozatal értéke 3,132 milliárd eurót tett ki - tájékoztat legfrissebb összegzésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Az Agrárgazdasági Figyelő legújabb számában közzétett adatok szerint az agrártermékek külkereskedelme 2011 első háromnegyed évében 1,856 milliárd euró aktívumot eredményezett. Ez 26 százalékkal nagyobb, mint 2010 azonos időszakában volt. A kivitel 21,2 százalékkal, a behozatal 18,6 százalékkal nőtt. A nemzetgazdasági exportból a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek részesedése 8,4 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 7,9 százalékról, és az import 5,8 százalékos részesedése is 0,3 százalékponttal magasabb mint a bázis időszakban volt. Az előzetes adatok szerint tavaly az agrár-külkereskedelmi forgalom értéke minden hónapban magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az exportértéke 15-30 százalékkal, az importé egyes hónapokban 5 százalékkal, máskor 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyenleg csak 2011 áprilisban és májusban volt az előző évi szint közelében, más hónapokban minimum 10, de akár 45 százalékkal is magasabb volt mint 2010 azonos hónapjában. A vizsgált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékkör 24 árucsoportja közül 20 árucsoport exportértéke emelkedett 2011 első háromnegyed évében, az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben - közel 200 millió euróval - a gabonafélék export árbevétele nőtt. De az élelmezésre alkalmas húsfélék és az állati, valamint a növényi zsírok és olajok árbevétele is jelentősen - 119, illetve 123 millió euróval - emelkedett. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 4 árucsoport exportértéke csökkent. Ezek közül a zöldség- illetve a gyümölcsfélék értékcsökkenése volt értékben jelentősebb: 0,4, illetve 0,9 millió euró. A behozatalt vizsgálva: csak az élő állatok importértéke maradt el az egy évvel korábbitól. A sertésimport erősen csökkent, a bázis időszakban behozott mennyiség alig kétharmada érkezett az országba. Miközben azonban az élő sertés importja visszaesett, a sertéshús behozatala jelentősen nőtt. Emiatt az élelmezésre alkalmas húsfélék importértéke emelkedett a legnagyobb mértékben, 74 millió euróval. Igen nagymértékben, 56 millió euróval magasabb volt az állati és növényi zsírok, valamint olajok importértéke, és több mint 80 százalékkal - 40 millió euróval - emelkedett a gabonafélék importértéke is. Az Európai Unió az exportértékből 83 százalékkal, az importértékből 93 százalékkal részesedett. Az EU tagállamokba irányuló export 21 százalékkal, az import 18 százalékkal emelkedett. Az egyenleg 1,207 milliárd eurós értéke 28 százalékkal több, mint a 2010. január-szeptemberi időszakban volt. Az EU-n kívüli, harmadik országokba irányuló export értéke 24 százalékkal, az import értéke 26 százalékkal volt magasabb, mint 2010 első háromnegyedében. Az exporttöbblet 649 millió eurós értéke 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - tartalmazza az összegzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.