Közélet

Hőkamerával a rezsiszámlánkért + FOTÓK

Hőkamerával a rezsiszámlánkért + FOTÓK

2012. január 26., csütörtök
Hőkamerával a rezsiszámlánkért + FOTÓK

Számláinkat befizetve a legtöbbünknek eszébe sem jut, hogy micsoda összegek szállnak ki a rosszul záró és elégtelenül szigetelt ablak nyílásain. Hőkamera segítségével egy szakember könnyen megállapíthatja, hol szorul javításra, fejlesztésre a lakásunk.

Több felmérés is azt bizonyítja, hogy nemzetközi szinten igen komoly lemaradásban vagyunk a lakások energiaspórolását illetően. Januártól él a törvény, mely szerint adásvétel esetén az ingatlanról energetikai felmérést kell készíteni, amely tartalmazza a ház hőkibocsátását, valamint az elégtelen minőségű nyílászárók okozta hőveszteség mértékét. Számításokat már a ház paramétereinek ismeretében is készíthetnek a szakemberek, egy hőkamera azonban számos, szemnek láthatatlan titokról ránthatja le a leplet.

Lakást, kapcsolószekrényt, lombikot

"Sok esetben nem is a tervező, hanem a kivitelező munkájának köszönhetően elégtelen a ház szigetelése. Általában ilyenkor csak tüneti kezeléssel próbálnak javítani a helyzeten, itt-ott foltozgatják az általuk hiányosnak vélt részeket. Ez azonban olyan, mintha az orvos hámsérüléseket kötözne egy súlyos baleset túlélőjén - a probléma ennél sokkal összetettebb" - árulta el portálunknak

Pekán Géza

, a Tele-Sat Kft. ügyvezetője. Pekán 2008 óta foglalkozik hőkamerás épületfelméréssel, ezzel a technológiával azonban - mint mondta - jóval több dolgot is megvizsgálhat. "Ugyanezen a módon kapcsolószekrények, elektromos berendezések működését is könnyedén le lehet ellenőrizni. A problémás, javításra vagy cserélésre szoruló részek jól láthatóan elkülönülnek, így megelőzhetőek az emiatt kialakuló elektromos tüzek is. A napokban pedig a Szegedi Tudományegyetemen is jártam, ahol egy kísérlet ideje alatt kellett mérnem a lombikban zajló eseményeket, a hőkamera a legkisebb változást is le tudta mérni" - mutatta be az eszköz hatékonyságát az ügyvezető.

Magánszemélyektől és cégektől is kap megbízásokat Pekán Géza. Mint mondta, az újabb építésű lakásokban legalább annyi problémás részt fedezett fel vizsgálataival, mint a régebbi, polgári típusú házak esetében. Számítógépén nem kevés felvétel árulkodik a frissen átadott, modern technológiával épült, drága otthonok gyenge hőszigetelő képességeiről. "Tíz-tizenöt fokos eltérések is megfigyelhetők bizonyos épületek lefilmezésével, főként az ablakok környékén látványos az eltérés" - tette hozzá, miközben pár képet is mutatott nekünk. Egy átlagos magánház teljes felmérése körülbelül 30 ezer forintba kerül, a szakember ilyenkor kívülről és belülről is körbejárja és lefilmezi a vizsgálandó épületet. A szerkezet két kamerát tartalmaz: míg az egyik hagyományos képet rögzít, addig a másik infravörös sugarakat érzékelve mutatja meg a szemnek láthatatlan hőhidakat, és a legapróbb "réseket" is megtalálják a szigetelésen. "Ennek a felmérésnek igazából ilyenkor télen van idénye, hiszen ilyenkor veszik leginkább észre az emberek, hogy mennyibe kerül egy rosszul szigetelt lakás felfűtése. A vizsgálat bőven visszahozza az árát, hiszen már pár apró hiba javítását is megérzi a pénztárcánk" - emelte ki az ügyvezető. Hőkamerás vizsgálatért a Tele-Sat Kft. ügyvezetőjéhez fordulhatunk, a 62/494-011, illetve a 70/941-3686-os telefonszámon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.