Közélet

Hazánkat is eltalálhatja az orosz űrszemét

Hazánkat is eltalálhatja az orosz űrszemét

2012. január 10., kedd
Hazánkat is eltalálhatja az orosz űrszemét

A Fobosz-Grunt orosz műholdból legfeljebb 200 kilónyi hullik vissza a Földre január 10. és 20. között, több mint valószínű, hogy 15-én - közölte pénteken az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz sajtószolgálata. A számítások szerint nem lehet kizárni, hogy az űrszemét Magyarországot találja el.

Az űrhivatal szakértői figyelemmel követik a tavaly november 9-én felbocsátott űrszondát, amelynek feladata lett volna, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Az űreszköz automatikája azonban

nem reagált a hajtóműindítási parancsokra

, így nem folytatta útját a kitűzött célja felé. A Roszkoszmosznál megállapították: számtalan tényező befolyásolja szputnyik fékeződését, az egyik legfontosabb az, hogy a légkört milyen hatások érik, különösen a Nap felől. A jelenlegi adatok és előzetes számítások szerint a műhold darabjai az 51,4 déli szélességi foktól az 51,4 északi szélességi fokig terjedő sávban hullhatnak a Földre. E széles tartomány Európában Lengyelország déli részéig tart. A pontos helyszínt és a becsapódás idejét egy nappal az esemény előtt lehet majd meghatározni. A Fobosz-Grunt húsz-harminc hőálló darabja érheti el a Föld felszínét, ezek összsúlya nem lehet több mint 200 kilogramm. A műhold üzemanyaga a légkör sűrű rétegeibe érve, mintegy 100 kilométeres magasságban elég majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.