Közélet

Három szabálysértési eljárást indíthat az EB Magyarország ellen

Három szabálysértési eljárást indíthat az EB Magyarország ellen

2012. január 16., hétfő
Három szabálysértési eljárást indíthat az EB Magyarország ellen

A jelenlegi várakozás szerint az Európai Bizottság kedden három szabálysértési eljárás megindítását hagyja majd jóvá Magyarország ellen: a jegybank (függetlenségének) ügyében, a bírák hátrányos (nyugdíjazási) kor szerinti megkülönböztetése és az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében - értesült a Reuters brit hírügynökség hétfőn a jogi eljárást ismerő forrásból.

A hírügynökség meg nem nevezett európai uniós forrásokra hivatkozva közölte, hogy az Európai Bizottság kész jogi eljárást indítani Magyarország ellen, miután az nem állt elő módosító indítványokkal a jegybanktörvénnyel, a bírák kinevezésére vonatkozó jogszabállyal és az adatvédelmi hatóság irányítására vonatkozó törvénnyel kapcsolatban. Az AFP francia hírügynökség uniós forrásokból viszont úgy értesült, az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, felszólítja Magyarországot vitatott törvényei nagyon rövid határidőn belül történő módosítására. "Három felszólító levelet intéznek kedden vagy szerdán a magyar kormányhoz, amelyekben felszólítják azt a jegybanki kinevezésekre, a bírák jogállására és az adatvédelmi hatóságra vonatkozó reform rövid határidőn belüli módosítására - mondta az AFP egyik forrása. Hozzátette:

Orbán Viktor

miniszterelnök "két hétnél kevesebb" időt kaphat, hogy engedjen e felszólításnak. Bár Magyarország az utolsó pillanatban tehet olyan engedményeket, amelyek megakadályozhatják e (bizottsági) lépést, az Európai Bizottság az ügy mostani szakaszában kész szabálysértési eljárást indítani a magyar kormány ellen - tették hozzá a Reuters forrásai. A bizottság kedd délután - közép-európai idő szerint délután egy óra körül - ül össze. Magyarország korábban jelezte, hogy tárgyalni akar a jogalkotásról, s ezt előnyben részesítené a szabálysértési eljárással szemben, amelynek eredményeként (az említett ügyek csoportja) az Európai Bíróság elé kerülhet. Az Európai Unió amiatt aggódik, hogy az új törvények aláásták a jegybank függetlenségét, bírák százait kényszerítette korai nyugdíjba vonulásra, és politikai befolyásolás veszélyének tette ki a magyar adatvédelmi hatóságot - jegyezte meg a Reuters.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.