Kultúra

Hadtörténeti kiállítás a szlovákiai Lekéren + FOTÓK

Hadtörténeti kiállítás a szlovákiai Lekéren + FOTÓK

2012. január 7., szombat
Hadtörténeti kiállítás a szlovákiai Lekéren + FOTÓK

Háromnapos hadtörténeti kiállítást szervez a szlovákiai Lekéren a Dudich Ferenc Polgári Társulás. A tárlat különlegessége, hogy Felvidéken, a jelenlegi Szlovákiában mutatják be a Horthy-kor relikviáit és az 1938-as visszacsatolás dokumentumait, fegyvereit, egyenruháit és térképeit. A kiállítás megnyitóján – a szervezők meghívására – Szegedről az Új Szegedi Gondolat Társaságának képviselői is megjelennek.

Lekéren lelkes lokálpatriótákból két éve alakult meg a csoport, mely több helytörténeti kiállítást is szervezett már. „Ez a tárlat kissé eltér az eddigiektől” – mondta el portálunknak

Juhász Gábor

, a Dudich Ferenc Polgári Társulás elnöke. „Különlegességét az adja, hogy meghívásunkat elfogadták a Magyarországra deportált valamikori lekéri lakosok is.”

A Hadak útján

Žákovič László oroszkai magángyűjtő és a Military Historical Múzeum Baráti Körének tulajdonában lévő tárgyak mellett a lévai múzeumban fellelhető, lekéri vonatkozású dokumentumok is megtekinthetőek lesznek a kiállításon, melynek a szervezők A Hadak útján címet adták. Jelentősek azok az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó fotók is, amelyeket a helyiektől gyűjtöttek össze a társulás önkéntesei. A helytörténészek több iskolai csoportot várnak a településre, ahol saját tárlatvezetéssel kalauzolják végig a relikviákon az érdeklődőket. A január 8-án nyíló háromnapos kiállításon többek között világháborús fegyvereket, katonai mundérokat, térképeket, fotókat és egyéb korabeli dokumentumokat, különféle harckocsi- és repülőgépmodelleket láthat majd a közönség.

Frontvonal Lekéren

A településen a világégés idején jelentős zsidó közösség is élt, akikről szintén megemlékeznek. Emellett külön részlegben mutatják be a két világháború közötti időszakot. „Kevesen emlékeznek már arra, hogy a második világháború idején három hónapig állt a front Lekéren” – mesélt a település különlegességéről Kovács István, a társulás alelnöke. „A harcoknak ez idő alatt sok polgári áldozatuk volt, így most előttük is tisztelgünk ezzel a kiállítással.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.