Bulvár

Fokozott ellenőrzés a kerékpárosok biztonságáért

Fokozott ellenőrzés a kerékpárosok biztonságáért

2012. január 11., szerda
Fokozott ellenőrzés a kerékpárosok biztonságáért

A kerékpárosok biztonságos közlekedését célozta meg az a fokozott ellenőrzés, amelyre az év elején január 06. és 22. között kerül sor Csongrádon és környékén - olvasható a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

Erre azért volt szükség, mivel a közlekedők ezen csoportja a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevője, valamint arányuk az összes közlekedési baleseten belül magas. Egy esetleges baleset során pedig a nagymértékű sebesség és a tömeg-különbség miatt nagyobb a baleseti kockázatuk. A csongrádi rendőrök rendszerint a délutáni és kora esti órákban ellenőriznek a polgárőrök jelenlétében és támogatásával, mely során különös tekintettel ellenőrzik az előírt világítóberendezések, a láthatósági mellény meglétét és használatát, valamint az ittasságot. Ezek ugyanis baleseti okként gyakran szerepelnek. Mindezeken felül az egyenruhások minden esetben ellenőrzik a kerékpárokat a körözési rendszerben is. Az elmúlt időszak alatt végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, a kerékpár kötelező tartozékaival. A gyalogosok és kerékpárosok között magas számban fordulnak elő gyermekek és idősebbek. Korukból adódó esetleges rosszabb érzékszervi adottságaik miatt sajnos gyakran figyelmetlenebbek, nem körültekintően, takarásból lépnek le az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közlekedő jármű távolságát, sebességét. A rendőrök a vonatkozó jogszabályok alapján, az adott helyzettől függően, a körülményeket figyelembe véve differenciáltan intézkednek a szabálysértőkkel szemben, mely lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, illetve szabálysértési feljelentés. Az ellenőrzés során az egyenruhások a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága által biztosított világítóberendezést és szabályismertető szóróanyagot is osztanak, valamint a Tegyünk Együtt Térségünk Biztonságáért Program által készített szóróanyagot is átadják az ellenőrzés alá vontaknak. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy a saját és családtagjaik biztonságos közlekedése érdekében a közlekedési szabályokat tartsák be, gyermekeiknek azokat magyarázzák el és nekik mutassanak példát.

Segítségül íme néhány legfontosabb gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó szabály:

- A gyalogosnak alapvetően a járdán kell közlekednie. - A gyalogos az úttesten alapvetően a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen keljen át. - A gyalogos az úttestre lépés előtt mindig győződjön meg az áthaladás veszélytelenségéről. - Lakott területen kívül az úttesten útpadkán közlekedő gyalogos éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljen fényvisszaverő mellényt. - Kerékpárral alapvetően kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén kell közlekedni. - Kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között elől fehér, hátul piros színű lámpával kell kivilágítani, valamint lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt kell viselni. - Kerékpárral való közlekedés előtt tilos bármilyen alkoholtartalmú étel vagy ital fogyasztása, mely a közlekedés során befolyásoltságot okozhat.

A közlekedés során kérünk mindenkit, vegyék figyelembe a téli időjárás veszélyeit, azaz:

- Korábban sötétedik, és szürkületkor a kerékpárosok, gyalogosok a gépjárműből nehezebben észrevehetők. - A nedves utak fagypont környékén gyakran csúszóssá válnak. - Erdők mellett, hidakon gyakran tapasztalhatóak felfagyások, alapvetően száraz úttesten erre ráhaladva különösen nagy elővigyázatosságot igényel. - Esős időben a féktávolság jelentősen nő, havas úttesten pedig még inkább óvatosan és lassan érdemes közlekedni. - Rossz látási viszonyok, ködös idő szintén lassabb és körültekintőbb közlekedést igényelnek mindenkitől.

Végezetül segítségül bemutatjuk a kerékpár fő kötelező és javasolt tartozékait:

1. Fehér színű első lámpa 2. Vörös színű hátsó lámpa 3. Vörös színű hátsó prizma 4. Két, egymástól független fék 5. Csengő 6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken 7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között).

Javasolt kerékpártartozékok:

a, A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák b, Karos szélességjelző prizma c, Visszapillantó tükör d, Sárvédő e, "Kerékpáros bukósisak”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.