Közélet

Fogyasztóvá nevelés már a középiskolában

Fogyasztóvá nevelés már a középiskolában

2012. január 16., hétfő
Fogyasztóvá nevelés már a középiskolában

Nyílt napot tart a Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a Karolinában

A rossz emlékű vásárlások, az ebből eredő panaszok, és anyagi károk elkerülésének egyik legjobb módszere a helyes fogyasztói szokások kialakítása, népszerűsítése. A felkészülést a szakemberek szerint már a középiskolában célszerű elkezdeni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója, Pintér István is előadást tart holnap, a Karolina Gimnáziumban azon a 10 órától kezdődő nyílt napon, amelyen hasznos tanácsok mellett a fogyasztóvédők által végzett vegyipari, valamint mechanikai és villamos laboratóriumi vizsgálatokat is láthatnak a diákok.

A tapasztalat azt mutatja, a vásárlók szívesen döntenek a reklámozott, márkás, vagy éppen a nehezen meghatározható származású, ámde látványos tulajdonságokkal, rendelkező olcsó áruk mellett. Mindkét esetben következhet csalódás. Pedig a terméken található néhány alapvető jelzés is elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy eldönthessük: érdemes-e megvásárolnunk azt. A fiatalokra még inkább igaz, hogy a reklámok erőteljesen befolyásolják az igényeiket. Ezért döntött úgy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy a középiskolás korú diákok számára ismeretterjesztő kampányba kezd. Azt szeretnék elérni, hogy már ebben a korban kialakuljon a tudatos vásárlás igénye: ismerjék meg a fogyasztói jogokat és kötelességeket, és legyenek pontos információik arról, milyen biztonságos és a veszélyes áruk vannak jelen a kereskedelemben. A nyílt napon ezekből is láthatnak bemutatót a diákok, és azt is megtudhatják, milyen vizsgálatok, ismérvek alapján dől el, hogy a hatóság veszélyesnek, vagy az egészségre ártalmasnak minősít egy árut: a helyszínre telepített mini laborban próbavizsgálatokat végeznek a fogyasztóvédők. A diákok által rendelkezésre bocsátott napszemüveget, vagy a bőrrel közvetlenül és tartósan érintkező fémtárgyakat azonnal be lehet vizsgálni. Ezen kívül gyermekjátékok és háztartási elektromos készülékek biztonságosságának vizsgálata, valamint fogyasztóvédelmi teszt is várja őket.

A sajtónyilvános 2012. január 17-i nyílt nap programja 10 órától a következő:

1. Fogyasztóvédelem a mindennapokban: Intézmények, jogok, kötelezettségek

Pintér István főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

2. Biztonságos és veszélyes áruk a kereskedelemben

Sipos Melinda jogász CsMKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőség

3. Laboratóriumi nyílt nap

Veszélyes termékek vizsgálatainak bemutatása a helyszínen (villamos termékek és gyermekjátékok biztonságossági vizsgálata)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.