Közélet

Építészek álmodták újra az egykori gázgyárat + FOTÓK

Építészek álmodták újra az egykori gázgyárat + FOTÓK

2012. január 20., péntek
Építészek álmodták újra az egykori gázgyárat + FOTÓK

Fiatal építészek keze alatt éledne újjá a Rókus városrészben található egykori Szegedi Erőmű. Az EUROPAN Nemzetközi Építészeti- és Városépítészeti tervpályázatának legkiválóbb műveit az EDF Galériában állították ki péntek délután, ahol a három legjobb tervezőcsapat is bemutathatta művét.

A francia alapítású, de az évek során európai szintre fejlődött EUROPAN Nemzetközi Építészeti és Városépítészeti Tervpályázatot kétévente rendezik meg. Célja, hogy egy európai hálózaton keresztül segítse az önkormányzatokat, hogy egy adott területre modern, helyi igényeknek is megfelelő terveket készítsenek. A 17 európai tagország által megszervezett, 11-es számú pályázati ciklusban 49 helyszín felújításának terveit lehetett elkészíteni, az ezekről készült terveket 2011. június 30-ig, angolul kell benyújtani. Az ötleteket nemzetközi, szakmai zsűri bírálta el, majd tavaly december 15-én hirdették ki a győztes alkotásokat.

Újból értékessé tenni

Ahogy korábban már megírtuk

, az EDF DÉMÁSZ 2009-ben megszüntetett, egykor erőműként használt területe volt a 49 meghirdetett helyszín

egyike

. A 2,6 hektáros telephely felújításának, városképbe illesztésének megtervezésére 60 regisztrált tervezőcsapat vállalkozott, melyek 41 pályaművet adtak be. A tervpályázat szabályaival összhangban a bíráló bizottság egy győztes és két díjazott pályaművet emelt ki a beérkező alkotások közül, az építészeket és terveiket péntek délután mutatták be az EDF Galériában.

"Mint mindennek, az épületeknek is különböző életciklusaik vannak. Emlékszem, amikor az egykori erőmű még tele volt élettel, szorgos munka folyt benne. Az évek folyamán egyre kisebb volt benne a nyüzsgés, végül egy üresen álló, eladásra váró ingatanná vált" - idézte fel az egykori gázgyár történetét

Hiezl József

, az EDF DÉMÁSZ vezérigazgató-helyettese. Mint mondta, semmiképpen sem szeretnék elkótyavetyélni a nagy múlttal bíró, egykor a város életében komoly szerepet játszó ingatlant, szeretnék, ha azt valamilyen módon ismét be lehetne kapcsolni a város vérkeringésébe. "Nem tettünk le arról, hogy a teleknek új értéket adjunk. A sok értékes pályamű bizakodóvá tett, remélem, hogy a megvalósuló felújítások ismét Szeged egy központi, kiemelt helyére emelik majd" - hangsúlyozta Hiezl József. "Izgatottan figyeltük a honlapot a pályázat meghirdetését követően, és azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy elégedettek lehetünk. A szegedi területről 60 pályázat érkezett - összehasonlítva a tengerparti fekvésű, festői szépségű Dubrovnik városával, amelynek meghirdetett épületére 100 pályamunkát adtak be, igen nagy volt a szegedi ingatlan iránti érdeklődés" - mondta

Sz. Fehér Éva

, Szeged főépítésze. Mint mondta, a terület számos érdekes, izgalmas épületet tartalmaz, ami megmozgatja az építészek fantáziáját is, hiszen ezek közrefogásával, "beépítésével" kellett kialakítani a város képébe is beleillő terveket. "Mindenképpen szeretném, ha ez a projekt nem érne véget itt, a díjátadó ünnepségen, és a terveket megvalósítva egy igényes városképi elemmel gazdagodhatna Szeged" - emelte ki a főépítész.

Variációk egy témára

A győztes pályamű

Kun Tamás

,

Mezey Tamás

és

Álmos Gergely

Red Balloon fantázianevet viselő terve lett. A tervezők Budapesten végeztek építészként, a Szegedi Erőmű felújítását megcélzó művük két hónapig készült. "A mi koncepciónk az volt, hogy minél több meglévő épületet megtartva egy olyan intelligens falat hozzunk létre, ami ezt a belső világot felértékeli, viszont nem szakítja el a környezetétől sem. Egyfajta keretbe foglalja az egész belső területet" - mutatta be a terveit Mezey Tamás. Az ingatlanon elképzelésük szerint három fő tér helyezkedne el, melyeket különböző tájépítészeti eszközökkel szeparáltak el egymástól. Az intelligens fal a szomszédos épületekről a belátást nem akadályozza, és a megfelelő csomópontokat kiemeli a tájképből, hangsúlyossá téve a terület bizonyos pontjait. "Nagyon fontos témája volt a pályázatnak kihangsúlyozni, hogy mi ennek a területnek az értéke, és miben különbözik egy másik, ugyanekkora ingatlantól. Mikor személyesen is megnéztük a változatos állapotban lévő épületeket, különös érzés fogott el. Ez az, ami a sajátja a területnek, mi pedig a terveinkben ezt próbáltuk megőrizni, illetve hangsúlyozni" - árulta el portálunknak Kun Tamás, a másik díjazott építész. "A végeredmény egy olyan beépítés lett, melyek a terület eredeti arculatát is megőrizték: a kéményt, a vasbeton szerkezetű, furcsa épületeket, kisebb parkokat is belevettük az új arculatba, így a múltja is megmaradhatott. Ebben rejlik szerintem a mi pályázatunknak az ereje" - mondta az építész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.