Közélet

Elnyomott csikkek, füstölgő kocsmárosok - él a cigarettastop

Elnyomott csikkek, füstölgő kocsmárosok - él a cigarettastop

2012. január 2., hétfő
Elnyomott csikkek, füstölgő kocsmárosok - él a cigarettastop

Január elsejétől él a tavaly megszavazott dohányzásellenes törvény, mely szerint tilos rágyújtani a munkahelyeken, éttermekben és a szórakozóhelyeken is. A kocsmatulajdonosok szerint a vendéglátás sínyli meg leginkább a nemdohányzók védelmében hozott törvénymódosítást.

Az Országgyűlés áprilisban 271 igen szavazattal 37 ellenében, illetve 14 tartózkodás mellett módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Ennek értelmében a közforgalmú intézményekben, például az éttermekben és a szórakozóhelyeken is tilos lesz rágyújtani, a zárt légterű helyiségekben pár kivételtől eltekintve kijelölt dohányzóhelyet sem lehet majd kialakítani. A törvény január elsejével lépett életbe, áprilisig azonban nem büntethetik a cigarettázókat. A vendéglátósok forgalomcsökkenéstől, jelentős bevételkieséstől tartanak a törvénymódosítás miatt.

Csikkek a kézmosóban

"Elnézést, rá szabad még itt gyújtani?" - tette fel a kérdést a pultnál a Propeller söröző egyik vendége a délután folyamán, határozott választ azonban a kocsmáros sem tudott neki adni. Mint mondta, a tulajdonossal még nem döntöttek a későbbi stratégiáról, így egyelőre nem szólnak rá a dohányzó vendégekre. "Teljesen abszurd ez a törvény, ami ugyanúgy káros a vendéglátóiparnak, mint az államnak" - mondta

Andi

a pult mögül. Szerinte a dohányzásellenes törvénnyel nem lesz kevesebb a cigarettázó, ráadásul emiatt a vendégek fogyasztása is látványosan visszazuhanhat. A söröző hátsó része eddig is nemdohányzó helyiséggé volt kialakítva, azonban gyakran megesett, hogy itt is rágyújtottak. "Hiába a kiírás, hogy ott nem lehet dohányozni, a vendégek sem tartották be. Innen a pulttól nem lehet jól odalátni, így mi sem tudjuk mindig ellenőrizni, hogy mi történik ott. Érdekes amúgy, hogy a nem dohányzók is a legtöbbször a dohányzó részbe ülnek be - szidják a füstöt, de nem mennek hátra. Innentől annyi fog történni, hogy a vendég a WC-ben gyújt majd rá, ahol vágni lehet majd a füstöt, és tele lesz dobálva csikkekkel a kézmosó" - mondta a pultos.

Egészségünkre

Várhatóan nem űzik ki a dohányosokat a Kaméleon sörözőből sem, legalábbis áprilisig.

Narancsik László

tulajdonos szerint a törvényt meghozó politikusok vajmi keveset érthetnek a vendéglátáshoz, emiatt ugyanis nagyon nehéz helyzetbe kerülnek az éttermek és a szórakozóhelyek is. A forgalom visszaesésére, bevételcsökkenésre számít ő is, hiszen az új helyzet nem fog több nem dohányzót becsalni, mint ahány dohányzót távol tart. "Az idei év sem az építőiparnak, sem pedig a vendéglátásnak nem fog kedvezni. Egyelőre kivárjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok, és megpróbálunk talpon maradni. Amíg nem muszáj, addig mi sem szeretnénk ezzel zaklatni a vendégeinket" - tette hozzá a söröző és étterem tulajdonosa. Elmondható tehát, hogy a törvény április elsejéig csak leírva létezik, onnantól azonban akár harmincezer forintos bírságot is kiszabhatnak a tiltott helyen füstölgőknek. Többek között ezzel az intézkedésével is szeretné javítani a kormány az ország gyászos egészségügyi mutatóit, mely szerint hazánk világelső a tüdőrákos megbetegedések számában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.