Egészség

Egy nap a cukorbeteg gyermekekért + FOTÓK

Egy nap a cukorbeteg gyermekekért + FOTÓK

2012. január 14., szombat
Egy nap a cukorbeteg gyermekekért + FOTÓK
90 éve, 1922. január 11-én Leonard Thompson, kanadai kisfiú életét a világon először inzulin mentette meg. Az eseményre emlékezve idén is megrendezték a Gyermekdiabétesz Napot, melynek Szegeden az újszegedi Rendezvényház adott otthont. Az első inzulin beadásával elindul az inzulin „karrierje”. Ez ugyanis a gyerekkorban kezdődő, úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség egyetlen gyógyszeres megoldása – mondta el portálunknak Blatniczky László, a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke, gyakorló gyerekdiabetológus. A nap célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy van Magyarországon körülbelül 3 ezer olyan gyerekkorú cukorbeteg, aki inzulinkezelésre szorul. „Ezek a gyerekek heroikus életmódot élnek, önmaguknak adják be az inzulint, naponta háromszor-ötször vércukrot mérnek és diétáznak – kicsit kénytelenek másként élni, mint a kortársaik, annak ellenére, hogy mi gondozók minden ízünkben arra törekszünk, hogy ők ne különbözzenek a hasonló korúaktól” – magyarázta a szakember. Hozzátette: ezek a gyerekek megértést kérnek, például az iskolában. Ne különítsék el őket, mindenki tűrje el, hogy ők az óra alatt esetleg kénytelenek enni, mert leesett a vércukorszintjük. Fogadják el, hogy inzulint kell adniuk maguknak, hogy van, aki inzulinpumpát visel, ami nem egy tranzisztoros rádió, ami esetleg ellopható, hanem egy életmentő, nagyon drága eszköz, amivel az inzulint adagolja magának. Minden segítséget és tiszteletet megérdemelnek – összegzett az elnök.

Nem tudunk jósolni

A Rendezvényházban helyet kaptak a diabéteszeseket eszközökkel, megfelelő termékekkel segítő cégek is. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének ajánlásával kínálta oxigéndús vizét a Comic System Kft. Mint azt Horvorka István területi képviselő elmondta, az oxigén a gyomorba kerülve azonnal felszívódik az ereken keresztül a vérbe, amivel minden szervünkhöz eljut. Az anyagcserét képes tízszeresére gyorsítani az oxigén, ami fontos a vitalitás szempontjából, például a sportolóknak, de mindenkinek, aki egészségre vágyik. Az oxigéndús víz 3 ezer százalékkal több oldott oxigént tartalmaz, mint a csapvíz. Ennek révén például a 10-es cukorszintet 2-3 deciliter víz elfogyasztásával 15 perc után újramérve 8-8,5-re sikerült csökkenteni. A 77 Elektronika Kft. készülékei mellett egy weboldalt is ajánlott a betegeknek. A vércukormérőt a számítógépre csatlakoztatva az eredmények feltölthetők a www.dcont.hu-ra, így bárhonnan elérhetővé válnak táblázatba foglalva, a szórásokat, minimumokat és maximumokat jelölve. Ha a gyerekek elmennek például másik városba tanulni, onnan is elérhetik az adatbázist, és e-mailben az orvossal kapcsolatot tudnak tartani, illetve saját diabetológusuk meg tudja nézni adataikat, és levélben tanácsokat adhat az eredmények alapján, például, hogy változtassanak az inzulinadagon, vagy kevesebbet egyenek, többet mozogjanak stb. Tavaly kezdték az oldal működtetését, jelenleg már kétezren használják – tudtuk meg Kuszka Orsolya orvoslátogatótól.
A szakember portálunknak arról is beszélt, természetesen mindenki szeretné, ha korán fel lehetne ismerni a cukorbetegséget, és szúrás nélkül lehetne adagolni az inzulint, a válasz azonban kiábrándító. „Nem tudjuk jósolni, kiből lesz diabéteszes, jóllehet vannak vizsgálatok, amelyek genetikai aspektusokat keresnek. A genetikai elváltozás viszont csak egy hajlamot jelent, a betegséghez kell környezeti tényező is: egy vírus, egy rossz fehérje, egy szabadgyök, melyekről nem is tudunk, de ha a két dolog találkozik, együttesen indukálja az inzulin-elválasztás zavarát” – tudtuk meg Blatniczky Lászlótól, aki azt is hozzátette: alapvetően immunológiai betegségről van szó, amelynek a következménye az inzulinhiány, ezért kell inzulint adagolni. Egyébként Blatniczky László és a volt Budai Gyermekkórház több évtizedes gyakorlattal rendelkező orvosai Ha beteg a gyerek címmel írtak egy az összes fontos gyermekbetegséget – így a gyermekkori cukorbetegséget is – tartalmazó könyvet, mely azt tárgyalja, hogy ha a szülő a gyermekén egy tünetet észlel, mit kell tennie, orvoshoz kell-e fordulnia stb.

Maszkírozunk

Mivel egyre korszerűbb inzulinok állnak rendelkezésre, ott nagy robbanás nem várható, a technológiában, az adagolás módjában viszont igen. Ma már olyan inzulinpumpát lehet kapni, amely mikromennyiségű inzulinokkal, folyamatos adagolással képes maszkírozni, utánozni ugyanazt az inzulin-elválasztási dinamikát a vérben, amely az egészséges szervezetre is jellemző. Ha ugyanolyan anyagcserét tudunk produkálni, mint az egészségeseknél, a cukorbetegség szövődményei várhatóan vagy elmaradnak, vagy ugyanolyan későn jelentkeznek, mint a normál populációban.

Összeegyeztethető

Kürti Kálmán, a szegedi Diabéteszes Gyermekeket Támogató Egyesület elnöke portálunknak elmondta, nem csak az első emberi inzulinalkalmazásról emlékeznek meg, hanem azoknak a családoknak és gyerekeknek, akiknek a dibétesszel együtt kell élniük, élményt akartak nyújtani, hasznos ismereteket adni, és lehetőséget teremteni az egymással való tapasztalatcserére. „Szegeden a gyermekdiabétesz gondozásának története negyven évre nyúlik vissza, az egyesület tavaly ünnepelte fennállásnak huszadik évét. Fő célunknak azt tartjuk, hogy a diabétesszel együttélő gyerekek minél jobban tudjanak integrálódni a társadalomba, minél jobb szinten legyen az anyagcseréjük beállítása, így értelmes életet tudjanak élni. Ehhez megfelelő ismeretanyag megszerzését látjuk szükségesnek, ebben segítünk, illetve a gyerekeknek üdülési és ismeretszerzési lehetőséget biztosító nyári edukációs táborokat szervezünk, idén immár a harmincadikat” – összegzett a szakember. Az idei nap meghívott vendégei Győrfi Tamás, kajak-kenu ifjúsági Európa-bajnok és az A-Híd Szeged Beton Vízilabda Egyesület voltak. A diabétesz a mindennapi élettel és egy sportoló életével is összeegyeztethető – hangsúlyozta Kürti Kálmán, ezt próbálták demonstrálni a kezdeményezés mellé álló sportolókkal, akik közül Győrfi Tamás maga is cukorbeteg, példája jól mutatja, hogy ennek ellenére is fantasztikus eredményeket tud elérni. Ahogy az előző években, idén is a program részeként cukorbeteg gyerekek kis produkciójukat mutatták be a többieknek és a szülőknek – jó hangulatú, nívós előadások, a prózában szép gondolatok hangzottak el. A délután része volt egy kerekasztal-beszélgetés is, ahol a szakmai információszerzésre volt lehetőségük a szülőknek, diabéteszeseknek. Mivel ez egy életre szóló betegség, mindig frissíteni kell a vele kapcsolatos információkat – zárta gondolatait Kürti Kálmán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.