Közélet

Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt heti támadást

Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt heti támadást

2012. január 23., hétfő
Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt heti támadást

Egy etiópiai lázadócsoport vállalta magára a múlt keddi támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista, de azt cáfolta, hogy nyugatiakat ölt meg.

Az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom január 21-i keltezésű, interneten közzétett közleményében vállalta az akciót és számos etiópiai katona megölését, illetve közölte, hogy németek vannak a fogságában. Múlt kedden ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek egy turistacsoporton, és a támadásban a két magyar - a Szegedi Tudományegyetem munkatársai - mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak. Az etióp kormány szerint a szomszédos Eritreából érkeztek a merénylők, s 30-40-en voltak. Az ARDUF azonban cáfolja, hogy Eritreának ehhez bármi köze lett volna. Azt állítja, hogy etiópiai katonák ölték meg a turistákat tűzharc során. "A mi fegyvereseink 16 etióp katonát öltek meg, és egy tucatnyit megsebesítettek, amikor az etióp erők tüzet nyitottak járőröző egységeinkre" - áll a szervezet tájékoztatójában. Az ARDUF megerősítette, hogy fogva tart két német turistát és két etióp katonát. "Megerősíthetjük, hogy biztonságban vannak, és jó egészségnek örvendenek azok a német állampolgárok, akiket etiópiai katonákkal együtt ejtettünk túszul" - áll az ARDUF közleményében. A csoport közölte, "szavatolja a túszok békés elengedését az Afar térség vénjeivel folytatott békés tárgyalások útján". Az ARDUF nem közölte, hogy hol tartja fogva a négy túszt, és nem tett említést sem váltságdíjról, sem pedig a túszok elengedésének feltételeiről. Az ARDUF az afar nevű nomád nép lakta, Etiópia, Eritrea és Dzsibuti határán átnyúló területek egyesítéséért küzd. A térségben 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Ezt a támadást is az ARDUF számlájára írták a hatóságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.