/

Botka az iskolákból „verné ki” a költségvetési hiányt? (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Költségvetési puccs Szegeden címmel jelentetett meg írást a Népszabadság Online, melyben arról számol be, hogy pénteken reggel váratlanul behívatták a szegedi városházára a város fenntartásában működő iskolák igazgatóit, s közölték velük, hogy mivel Szeged készülő 2012-es költségvetésében 8,1 milliárd forint hiány mutatkozik, csökkenteni kell a támogatásukat.

Ahogy arról már beszámoltunk a városi iskolák, cégek és intézmények oldaláról beérkezett költségvetési igény közel 8 milliárddal nagyobb, mint a tervezett büdzsé – ez a szerdai pénzügy bizottsági ülésen derült ki, ahol a gazdasági iroda vezetője beszélt a beérkezett igényekről.

A költségvetést Botka László polgármester terjeszti elő, és ahogy az a pénzügyi bizottság ülésén is elhangzott kívánatos lenne, ha az előkészítés során a polgármester és az általa irányított apparátus egyeztetne a bizottságokkal és a közgyűlés jobboldali többségével, mert ez eddig nem történt meg.

Értesíteni kellett volna a szakszervezetet?

A Népszabadság információi szerint az intézményvezetőkre bízták, hogy konkrétan milyen forrásból teremtik elő az iskolánként 20-40 millió forintos csökkentést. A hírek szerint kikötötték, hogy a dologi kiadások nem csökkenthetők, és elbocsátani sem lehet senkit, mert nincs pénz a végkielégítésre. A Népszabadság úgy tudja: közölték, hogy amennyiben az igazgatók nem tesznek még aznap délután 3 óráig javaslatot, hogy miből kívánják megtakarítani a pénzt, akkor a tantestületük nem kapja meg a fizetését.

A lap szerint olyan személyi kifizetéseket – osztályfőnöki pótlék, túlóradíj, stb. – lehet már csak elvonni az iskoláktól, amelyek kifizetését törvény írja elő. Az iskolaigazgatók az országos napilapnak nem mertek nyilatkozni. Papp Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi elnöke a Népszabadság szegedi tudósítójától értesült a történtekről, és először nem akarta elhinni, mondván, hogy ilyen intézkedésekről kötelező értesíteni a szakszervezetet. Ugyancsak nem nyilatkozott a szegedi polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője, Kardos János sem.

Pocsai: Felháborítóak Botka önhatalmú döntései

A Népszabadságnak nem sikerült Botka Lászlót elérnie, a lap érdeklődésére, hogy lehet-e a megfélemlített iskolavezetőket arra kényszeríteni, hogy önkéntes felajánlás alapján, törvénysértő eszközökkel fizetéscsökkentést hajtsanak végre a tantestületben, Vécsey Ágnes városházi szóvivő közölte: a költségvetés tervezésének időszakában semmilyen információt nem kívánnak kommentálni.

Felkerestük Pocsai Blankát (Fidesz-KDNP), az Oktatási Bizottság elnökét, aki portálunknak elmondta, hogy továbbra is felháborítónak tartja, hogy Botka László mindenféle egyeztetés nélkül, önhatalmúlag, a szakbizottságok és a képviselők feje fölött hoz meg költségvetést érintő döntéseket, melyek jelen esetben ráadásul igen nehéz helyzet elé állítják az iskolákat.

A városháza reakciója

Szeged város polgármesteri kabinetje nevében Vécsey Ágnes sajtófőnök az alábbi közleményben reagált a Népszabadság Online cikkére.

“Teljesen alaptalan Tanács Istvánnak a nol.hu internetes portálon ma megjelent cikke.
Szeged város költségvetése évek óta egyensúlyban van és ez így lesz az idén is, annak ellenére, hogy a kormány jelentős forrásokat von el az önkormányzattól.
Szeged iskoláinak és intézményeinek működési költségvetése 18 milliárd forint, amiből évente rendszeresen kb. 1 milliárd forint pénzmaradvány képződik, amelyet eddig is elvont a költségvetés zárszámadásakor az önkormányzat.
Ebben a szűk esztendőben nem történt más, mint hogy mintegy 800 millió forinttal eleve csökkent az iskoláknak, intézményeknek szóló előirányzat, mert csak így biztosítható a költségvetés egyensúlya.
Ez az iskolák életében gyakorlatilag semmilyen jelentős változást nem okoz, tekintve, hogy olyan pénzt von el tőlük a költségvetés, amit eddig sem használtak föl.”

Előző sztori

Újjászületett a szerb iskola Deszken + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Dermesztő hideget hoz a következő hétvége