Közélet

B. Nagy László: Folytatódik a takarékoskodás, racionalizálás + VIDEÓ

B. Nagy László: Folytatódik a takarékoskodás, racionalizálás + VIDEÓ

2012. január 10., kedd
B. Nagy László: Folytatódik a takarékoskodás, racionalizálás + VIDEÓ

A kormányhivatalok felállításával több mint 60 milliárd forintot spórolt meg a központi költségvetés. A megyei intézményfenntartó központok célja, hogy feltárják a megyéktől átvett intézmények működésében rejlő tartalékokat.

Az elmúlt egy esztendő tapasztalatai igazolják, a Parlament jó döntést hozott 2010-ben a kormányhivatalok megalakításával. Az államigazgatás átszervezése, a szakigazgatási szervek egy irányítási rendszerben történő összpontosítása beváltotta a hozzá fűzött reményt. Ugyanazoknak a feladatoknak a zökkenőmentes ellátása mellett 2011-ben az előző évhez képest 60-64 milliárd forintot tudott ennek révén megspórolni a központi költségvetés az olcsóbb állam koncepciójának jegyében - jelentette ki

B. Nagy László

Csongrád megyei kormánymegbízott. A Telin TV Szegedi Panoráma című heti közéleti magazinjának január 6-i adásában azt is elárulta: a Csongrád Megyei Kormányhivatal működésében a tervezett 2-2,5 milliárdos hiányt 100 milliósra sikerült lefaragniuk tavaly, ami komoly eredménynek tekinthető. A kormányhivatal ügyfélszolgálataként funkcionáló kormányablakok megyénkben (Szegeden, illetve Hódmezővásárhelyen) 15,5 ezer ügyben mintegy 13 ezer ügyfelet fogadtak 2011-ben. Ma már körülbelül 70 ügykör intézhető itt, többek között a honosítási kérelmek befogása - eddig mintegy 1000 fő fordult ez utóbbi tárgyban a megyei kormányablakokhoz. B. Nagy László szerint a járási rendszer felállásával 7-8 kormányablak is működhet majd Csongrádban, aminek köszönhetően a lakosok közvetlen környezetükben is elérik ezeket a szolgálatokat, nem kell a megyei jogú városokba utazniuk. A gazdasági racionalizálás 2012-ben is folytatódik - így a kormánymegbízott. Ennek jegyében vette át az állam a megyei önkormányzatok feladatait, ehhez kapcsolódóan pedig azok vagyonát és eszközállományát. Ha ezt nem teszi, már az idén sorozatos csődeljárások indultak volna a súlyosan eladott megyékkel szemben - magyarázta. Mindenhol a kormánymegbízott felügyelete alatt álló, önálló, zárt költségvetésű szerv, az úgynevezett megyei intézményfenntartó központ működteti január 1-jétől a korábbi megyei önkormányzati (például oktatási, kulturális és szociális) intézményeket és vagyont. Országosan a 2011-es feladatellátásra kapott összeg 80 százalékából gazdálkodhatnak, már ebben is tetten érhető a takarékoskodási szándék. Az első vizsgálatok azonban arra utalnak, a rendszerből bőven kigazdálkodhatóak tartalékok - fogalmazott B. Nagy László. A kormánymegbízott

Tápai Pétert

jelölte a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ élére. "Úgy feladathoz friss, új emberek kellenek" - indokolta döntését. Hozzáfűzte: Tápai a szegedi IKV Zrt. élén tavaly több száz milliós megtakarítást ért el, s új szerepkörében is ez lesz a feladata. Azt várja tőle, hogy a versenyszférából magával hozott szemlélettel, módszerekkel olcsóbb, hatékonyabb működést valósítson meg az érintett intézményeknél.

Tekintse meg a Telin TV B. Nagy László kormánymegbízottal készített teljes interjúját az alábbi videón!

(Szegedi Panoráma minden pénteken 19 órai kezdettel a Telin TV-ben.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.