Közélet

Az USA továbbra is aggódik Magyarország miatt

Az USA továbbra is aggódik Magyarország miatt

2012. január 7., szombat
Az USA továbbra is aggódik Magyarország miatt

Az Egyesült Államok csak egy szűk körét adta elő a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmainak - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet az ATV-nek adott, szombaton sugárzott interjúban.

"A magyar demokratikus intézményrendszernek, a fékeknek és ellensúlyoknak csak a csúcsát érintettük. Úgy gondoltuk, hogy komolyan megfontolják majd érveinket, és tekintetbe veszik őket. Aztán eljött a december, és kiderült: az aggodalmainkat egyáltalán nem vették tekintetbe. Ez rendkívüli csalódássál tölt el bennünket" - fogalmazott a diplomata. Az

Orbán Viktor

miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseit firtató kérdésre azt mondta: részletekbe menő tárgyalásokat tartanak zárt ajtók mögött, és élénk viták, megbeszélések folynak. "Azt hiszem azonban, a legfontosabb az, hogy amikor kifejezzük aggodalmainkat, akkor nem elég azt válaszolni, hogy maguk ezt úgy sem értik. Mi ugyanis igenis értünk mindent" - emelte ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis, hangsúlyozva: lényegesnek tartja, hogy az Egyesült Államok - amely barátja Magyarországnak - a magyar kormány tagjaihoz mindig a legnagyobb tisztelettel fordult, mivel kétharmados "szupertöbbsége" van a parlamentben. "Tiszteletben tartjuk a magyarok akaratát és tiszteljük a magyar vezetést is" - jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy meghátrálhatnának, ami az alapelveket illeti, amelyek közé tartozik a demokratikus intézmények függetlensége, például a sajtószabadság, a független igazságszolgáltatás, a nemzeti bank függetlensége, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere. Az amerikai nagykövet az elmúlt napokban nyilatkozatot adott az MR1-Kossuth Rádiónak és a Népszabadságnak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.