Gazdaság

Az idén nem kell drasztikus adóváltozásokra számítani

Az idén nem kell drasztikus adóváltozásokra számítani

2012. január 31., kedd
Az idén nem kell drasztikus adóváltozásokra számítani

A tervezettnél 60 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó (szja) és járulék folyt be tavaly, a bérek és a versenyszféra foglalkoztatottsága nőtt, vagyis az új, arányos adórendszer jól tervezhető, stabil - mondta a Világgazdaságnak Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

"A második kulcs megszüntetése egyértelműen versenyképességet javító lépés, mivel olcsóbbá teszi a magas hozzáadott értéket képviselő munkavállalók foglalkoztatását" - nyilatkozta a lap keddi számában. Az egykulcsos adó és a gyermekvállalási kedv összefüggésére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy tavaly júniustól biztató trend kezd kialakulni, hiszen minden ezt követő hónapban több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában. "Közgazdaságilag talán jogos feltételezni, hogy a gyermekvállalásnál a jövedelmet is figyelembe veszik az érintettek. A családoknál 2011-ben mintegy 155 milliárd forinttal több jövedelem maradt, és ez a kedvezmény a jövőben is megmarad vagy növekszik" - jelentette ki. A jövőre megfeleződő bankadó és a kivezetendő válságadók kompenzálására Balog Ádám szerint jelenleg nem terveznek adóemelést. Új irány lehet a kkv szektor adóztatásának egyszerűsítése, de összességében az idén már sokkal kevesebb változásra kell számítani. "Nem tervezünk drasztikus változást, a kicsiket pedig egyeztetjük a piaccal" - mondta. A helyettes államtitkár szerint az IMF képviselői nem látják át még teljesen az új, arányos egykulcsos rendszert, amely a tervek szerint 2013-ra kristályosodhat ki. "Nem zárom ki, hogy az adórendszerről is tárgyalunk, de nem tartom valószínűnek az szja megváltoztatását, mivel az fontos eleme a gazdaságpolitikánknak, a szerény, de biztató eredményei már látszanak" - fejtette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.