Közélet

Egy felmérés szerint az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

Egy felmérés szerint az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

2012. január 18., szerda
Egy felmérés szerint az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

Azon munkáltatók, akik már döntöttek a 2012. évi béren kívüli juttatások tekintetében, leginkább az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt, a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott támogatást, valamint az egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba utalt juttatást adják 2012-ben munkavállalóiknak.

Erről is beszámolt a 835 munkáltató friss adataira épülő kutatásáról szóló előadásában

Dara Péter

szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója azon több száz cég képviselőjének részvételével megvalósult nagyszabású konferencián, melyet a Nemzeti Üdülési Szolgálat szervezett. A DEVISE Hungary a Nemzeti Üdülési Szolgálattal együttműködve országos felmérés keretében vizsgálta, hogy mi várható a bérek és juttatások terén 2012-ben. A kutatásban a karácsonyi és a Magyarországon szokásos év végi szabadságolások ellenére tíz munkanap alatt részt vett rendkívül nagyszámú munkáltató (döntő többségében cégtulajdonos, első számú vezető és HR-es) minden iparágat és cégméretet képviselt. A legaktívabb a szolgáltató, a kereskedelmi, az IT, az építőipari, a járműipari, a különböző termelővállalatok és a pénzügyi szektor volt. A nagyarányú részvételt egyértelműen az információszerzés inspirálta. A kutatási kérdőív kitöltői a zárást követően 5 nappal megkapták az eredményekről készült országos összefoglalót. Ez, valamint a konferencián elhangzottak különösen azok számára voltak nagy jelentőségűek, akik még nem döntöttek. Márpedig a béren kívüli juttatások tekintetében a válaszadók 32,7%-a e körbe tartozott. A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11%-a azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget. Akik a cafeteria mellett döntöttek, több szempontot is mérlegeltek s vettek figyelembe akár egyidejűleg is. Ennek megfelelően a munkáltatók 54,6%-a azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3%-uk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7%), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17%) szerepel. A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás, ötödik a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, melyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt – a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló – hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteria elemek közé. A felmérés résztvevői abban is segítséget kerestek, hogy vajon mit terveznek versenytársaik a béren kívüli juttatások 19,04%-ról százalékról 30,94% százalékra emelkedett járulékterhével. Dara Péter tájékoztatása szerint ezt a munkáltatók közel kétharmada magára vállalja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.