Közélet

Az érettségizők is kapnak az új alkotmány díszkiadásából

Az érettségizők is kapnak az új alkotmány díszkiadásából

2012. január 4., szerda
Az érettségizők is kapnak az új alkotmány díszkiadásából

Az idén sikerrel érettségizők is kapnak egy példányt az új alaptörvény díszkiadásából - nyilatkozta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI érdeklődésére.

A díszkiadás szerényebb változatát az iskolák igazgatóinak ajánlásával kapják kézhez az érettségizők.

Kerényi Imre

azt is szeretné, ha a következő három évben érettségizők is kapnának egy-egy példányt a január elsején hatályba lépett új alaptörvényből. A miniszterelnöki megbízott elmondta: az alaptörvény terjesztése körülbelül a felébe fog kerülni annak, mintha egyes példányait kiküldték volna 8 millió embernek. Kerényi Imre szerint az kapjon alaptörvényt, aki kér vagy megvásárolja. Hozzátette: nem kell alanyi jogon kiküldeni a választópolgárnak az alaptörvényt, mert akkor sok a "kukában landolna, az pedig szégyen" és pazarlás lenne. Az alaptörvény alapfokú kiadását, vagyis a törvényszöveget tartalmazó Magyar Közlöny különkiadásának egy példányát névre szólóan, az Országgyűlés elnökének aláírásával az önkormányzatoknál, az Alaptörvény asztalánál lehet ingyenesen megrendelni - mondta el Kerényi Imre. Ugyanitt rendelhető meg a díszkiadás is, a megrendelő lapot minden önkormányzat megkapta. A miniszterelnöki megbízott hozzátette: a középfokú díszkiadás, amely január 2-án jelent meg, már pénzbe kerül. Ez egy többkilós könyvészeti különlegesség, amely törvényszöveggel és történelmi festményekkel kiegészítve jelent meg. Bevezető ára 10 ezer forint, ez a későbbiekben emelkedni fog. Ebben a kiadványban Magyarország elmúlt 150 esztendejének képei is szerepelnek, amelyet 15 festő készített el. A díszkiadást a magyar alkotmány előképeivel egészítették ki a vérszerződéstől napjainkig - tette hozzá. Kerényi Imre azt mondta: az úgynevezett "húsvéti alaptörvény" elfogadásának első évfordulójára készül el a díszkiadás három különleges példánya, ezek műtárgy kivitelű kézműves könyvek lesznek. A három példányból egy a parlamenti patkóba, egy a Sándor-palotába, egy pedig a "trezorba" kerül. Kerényi Imre szerint azonban elképzelhető, hogy ez utóbbi példány az Országos Széchényi Könyvtárba vagy a Magyar Nemzeti Galériába kerül - legalább ideiglenesen. A miniszterelnöki megbízott elképzelései szerint az államfő a Sándor-palota Kerek Szalonjában tárolhatja majd a díszpéldányt, amelyet a külföldi vendégek is megtekinthetnének. A parlamenti ülésteremben helyeznék el az alaptörvény másik díszkiadását. Kerényi Imre elmondta: korábban ott, ahol jelenleg a gyorsírók ülnek, volt egy asztal, amelynek Törvénytár volt a neve. A tervek szerint az alaptörvényre tennék le esküjüket a képviselők és kormánytagok, a díszkiadás így "fontos, spirituális tárgy" lenne, amely úgy jelképezné az államot, miként az országot jelképezi a Korona a Kupolacsarnokban - mondta Kerényi Imre. Szólt arról is, hogy szeretné, ha átrendeznék az üléstermet, és az alaptörvény mellett a sarkalatos törvényeket is ott helyeznék el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.