Közélet

Az algyői vállalkozóknak nem terem babér

Az algyői vállalkozóknak nem terem babér

2012. január 23., hétfő
Az algyői vállalkozóknak nem terem babér

A mai napig borzolja a kedélyeket, hogy egy részben ismert vállalkozás 230 köbméter „tiszta” föld elhelyezésére kapott engedélyt a polgármestertől – azóta 2 ezer köbméter illegális szemét lett belőle – egy olyan területre, amely nem is az önkormányzaté, hanem a Molé.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy

három büntetőeljárás indult az algyői önkormányzat ellen

. Úgy tűnik, egyéb ügyek, szabálytalanságok is előfordulnak Algyőn. Most elkeseredett vállalkozók egy csoportja kérte a nyilvánosság segítségét, mert szerintük az önkormányzat teljesen ellehetetleníti őket. Kizárják a helyieket a közbeszerzési eljárásokból, így a munkát is többnyire az önkormányzat cége vagy nem helybeli vállalkozások nyerik el.

Szutor Lajos

és

Hegedűs Mihály

elmondása szerint az önkormányzat egyáltalán nem tartja be a közbeszerzési törvényt. A vállalkozók nem értesülnek a közbeszerzési pályázatok kiírásáról, nem a megszokott módon történik az árajánlatok bekérése, a pályázatok elbírálása, mint ahogyan a részvevők értesítése sem. Semmiről nem készül írásos dokumentum, így a vesztes jogorvoslatot sem kérhet, hiszen semmi nyoma annak, hogy ő is árajánlatot nyújtott be és indult a pályázaton.

A mintegy 50 helyi kisvállalkozó - főleg az építőiparban érdekeltek - nevében is szólva Szutor Lajos azt nehezményezte, hogy az ígéreteken kívül soha semmit nem kaptak a helyi önkormányzattól és a polgármestertől, ahol csak tehették, inkább keresztbe tettek nekik. A sajtótájékoztató mindkét részvevője nem kis keserűséggel állapította meg, hogy 20 év alatt az ország egész területén vállaltak munkát, mindenfele dolgoztak, csak éppen Algyőn, ahol élnek és bejegyezték vállalkozásukat, ahol fizetik az adót, ott nem sikerült labdába rúgniuk, egy kapavágásnyi megbízást sem elnyerniük, pedig helybeli munkanélkülieket, segédmunkásokat is tudnának foglalkoztatni. Az egyetlen segítség az volt, hogy az önkormányzat ingyen felajánlotta honlapját a vállalkozóknak. Pedig nem szeretnének mást, csak azt, hogy a település vezetősége egyenrangú partnerként kezelje őket, azonos elbírálásban részesüljenek, mint az önkormányzat cége vagy a külsős pályázók. Mellőzésük okát sem tudják, ezért csak találgathatnak. Sokan hasonlóképpen gondolják, mint a sajtótájékoztatón felszólaló két vállalkozó, csak nem mernek szólni, félnek az esetleges következményektől, a retorziótól. Végső elkeseredettségükben fordultak a nyilvánosság felé, de most sem támadni szeretnének, csak választ kapni kérdéseikre, miért bánik velük oly mostohán a helyi önkormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.