Közélet

Átadják a deszki szerb iskolát

Átadják a deszki szerb iskolát

2012. január 26., csütörtök
Átadják a deszki szerb iskolát

Egy nemzetközi projekt révén újulhatott meg a deszki szerb iskola, melynek átadásán őexcellenciája, Lukiján Pantelics püspök celebrál szentmisét pénteken délelőtt. Az óvoda és a nemzetiségi iskola tavasszal költözhet vissza a megújult épületbe.

Az eredeti tervek szerint állagmegóvást végeztek volna a szerb iskola épületén, ám a deszkiek mertek nagyot álmodni, így egy vadonatúj épületben folyhat hamarosan az oktató-nevelő munka. Ahogy

korábban írtuk

a Törökkanizsa és Deszk oktatási együttműködése című projekt több elemet is tartalmaz. Oktatási programok kidolgozását, tanár- és diákcserét, oktatási segédanyagok, felszerelések beszerzését, a törökkanizsai óvoda és az ókeresztúri iskola felújítását, illetve a deszki iskola és óvoda felújítását. A projekt költségvetésének legnagyobb részét kitevő beruházás a leromlott állagú régi szerb iskola felújítása volt, amely keretében az épület egésze megújult. A mai kor elvárásainak megfelelően kialakított intézmény közösségi rendezvények, programok lebonyolítására is lehetőséget teremt.

Radvánszky Antal

projektmenedzser portálunknak elmondta, kulturális központi funkciót is ellát majd az épület, a szerb önkormányzat, a Bánát Egyesület, a Deszki Dukátok is e falak között végzik majd tevékenységüket. Az épület berendezése után tavasszal visszaköltözik az épületbe az óvoda, a nemzetiségi iskola, a tájház, valamint egy januárban indult határon átnyúló kulturális program rendezvényei segítenek élettel megtölteni az felújított épületet, ami több mint 42 millió forintból újult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.