Gazdaság

A napkollektorokkal rengeteg pénzt megspórolnak

A napkollektorokkal rengeteg pénzt megspórolnak

2012. január 3., kedd
A napkollektorokkal rengeteg pénzt megspórolnak

A múlt évben csaknem 160 millió forintot költött a közintézmények energiatakarékossági beruházásaira a gyulaházi önkormányzat, és az idén részt vesz egy 3,3 milliárd forint összegű, öt települést érintő szennyvízberuházásban is.

Bardi Béla

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéért Egyesület) polgármester az MTI-nek elmondta: a kétezer lakosú község sportcsarnokának és uszodáján az ország legnagyobb, tetőre szerelhető, 40 kilowatt teljesítményű napkollektorát helyezték el. Az idősek gondozóotthona, amely ötven embert lát el, ugyancsak napkollektort kapott. A beruházás csaknem 100 millió forintba került, az önkormányzat 7,5 százalékos önerővel járult hozzá, a többi pénzt európai uniós támogatású pályázaton nyerte. A napkollektorok működtetésével a gyulaházi önkormányzat évente 10 millió forint energiaköltséget takarít meg, így tíz év alatt megtérül a beruházás. Egy másik, ugyancsak uniós támogatású, 60 millió forint összértékű energiatakarékossági fejlesztés a helyi művelődési otthont, az óvodát és szintén az idősek otthonát érintette. A három közintézmény épületét külső szigeteléssel látták el, kicserélték a rosszul záró ajtókat, ablakokat. A jobb szigetelés eredménye már jelentkezett - folytatta Bardi Béla -, a fűtés éves átalánydíjában a szolgáltató Tigáz Zrt. decemberben visszautalt 2,7 millió forintot, mivel a munkálatok óta kevesebb gázt használnak fel az intézmények. A polgármester, aki 1976 óta irányítja a gyulaházi helyhatóságot, az idei beruházási tervekről elmondta: a település - amely az első magyar űrhajós,

Farkas Bertalan

szülőhelye - részt vesz egy 3,3 milliárd forint értékű szennyvízhálózat-építési programban. A község önkormányzata látja el a gesztor szerepét Anarcs, Gyulaháza és Nyírkarász szennyvízelvezetésének és tisztítórendszerének kiépítésében. A projekt érinti Ajak és Dombrád meglévő szennyvízhálózatának rekonstrukcióját is. A két utóbbi településen a korszerűsítés költsége 600 millió forint, míg az új szennyvízhálózat a másik három községben 2,7 milliárdból épül. Az összeg 85 százaléka európai uniós forrás, míg a 490 millió forint összegű saját erőt az önkormányzatok ugyancsak pályázati, minisztériumi támogatásból teremtették elő. A gyulaházi önkormányzatnak továbbra sincs banki hitele, sőt forráshiány sem veszélyezteti pénzügyi gazdálkodását, szigorú takarékossággal elegendő a kiadásokra a rendelkezésre álló évi 470-480 millió forint - hangsúlyozta Bardi Béla polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.