Közélet

Vajdasági Magyar Kalendárium - Egy szelet Délvidék + FOTÓK

Vajdasági Magyar Kalendárium - Egy szelet Délvidék + FOTÓK

2011. december 15., csütörtök
Vajdasági Magyar Kalendárium - Egy szelet Délvidék + FOTÓK
Immár hagyománnyá vált, hogy a szabadkai Hét Nap című hetilap év végén megjelenő Vajdasági Magyar Kalendáriumát többek között Szegeden is bemutatják. Így történt ez kedden este is a Katolikus Házban azzal a különbséggel, hogy a szerkesztőség tagjai ezúttal a 15. alkalommal megjelentetett kalendárium „ősbemutatóját” tartották meg városunkban. Kisimre Ferenc, újságíró kollégánk, az est moderátora köszöntötte Kókai Szilveszter igazgatót, Dudás Károlyt, a lap és a kalendárium fő-és felelős szerkesztőjét, akit a napokban tüntettek ki, és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, Molnár Krekity Olgát, a kiadvány szerkesztőjét, Tóth Lívia újságírót, Szalai Attila karikaturistát, Szabó Attila fotóst, Kónya Sándort, aki gitár kíséretében adta elő vajdasági magyar költők verseit, a közönség soraiban pedig külön üdvözölte Kondé Lajos püspöki helynököt, plébánost, aki ugyancsak részt vett a könyvvastagságú kalendárium bemutatóján. Először a hetilap helyzete került szóba. A vállaltan konzervatív beállítottságú hetilap szerkesztéspolitikájának legfőbb célkitűzése megőrizni és továbbadni a magyar nemzeti értékeket. A főszerkesztő szerint támadják is őket ezért sokan, főleg a balliberális hívek jeleskednek ebben. A Hét Nap 6500 példányban jelenik meg, 4000 szabadeladásban a piacon kel el. A Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a hetilapot középiskolákba is eljuttatják, ahol minden végzős negyedikes ingyen kapja meg. Kókai Szilveszter a lap pénzügyi hátterét ismertette. A szerkesztőség nagyon tart a jövő esztendőtől, mert a magyarországi támogatások mellett a Hét Nap finanszírozásában a tartomány is részt vesz. Most bejelentették, takarékosság címén 20 százalékkal csökkentik a dotációt, miközben az elmúlt 4 esztendő alatt mindössze 6 százalékkal növelték a támogatás összegét. Nem lesz könnyű kigazdálkodni a hiányzó pénzt, de valahogy túlélik, hiszen nem először került a lap hasonlóan nehéz helyzetbe.

Hét Napban az egész Kárpát-medence

Az újság rendszeresen közöl kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, horvátországi, szlovéniai tudósításokat, szinte az egész Kárpát-medence megjelenik hasábjain, amit a náluknál jóval gazdagabb, szerteágazó külföldi tudósítóhálózattal rendelkező lapok is megirigyelhetnének. Ezt úgy sikerült elérni, hogy Tóth Lívia, aki 2-3 éve elnöke a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesületnek sokat utazik, és kiváló határon túli kapcsolatokkal rendelkezik. Éppen Szegeden alakult meg a külhoni magyar újságíró egyesületének konvenciója, a tagok jó barátokként rendszeresen találkoznak, ismerik egymás ügyét-baját, hisz a kisebbségi lét problémái nagyjából mindenhol azonosak. Így a baráti kapcsolatokból gyümölcsöző szakmai együttműködés alakult ki. Az aktuális politikai helyzetről Dudás elmondta, a vajdasági magyarok által kiharcolt autonómiát mindenki agyondicséri, szinte irigyli, azt mondják, máshol álmodni sem mernek hasonlóról, pedig a helyzet csöppet sem rózsás. Az oktatás területén kétségtelenül történt előrelépés, megkezdődött egyfajta felzárkózás, s csak bízni lehet abban, hogy a kultúra és a tájékoztatás is követi majd. A Magyar Nemzeti Tanács tartalmában és külalakjában is korszerűbbé szeretné tenni a hetilap profilját, ez azonban pénz és tehetséges fiatalok nélkül nem megy. A magyarság a Délvidéken is alaposan megfogyatkozott, csak Csantavéren mintegy 1400-zal csökkent a számuk, ami egyre nehezebbé teszi a közösség intézményeinek fennmaradását, az olvasók megtartását, az utánpótlás kinevelését.

A délvidéki „okoskönyv”

Nagyon nehezen állt össze az idei kalendárium, félő volt, hogy pénzhiány miatt nem is fog megjelenni. Általa mindennapi valóságunkról, kisebbségi létünkről adunk jelet, amire nagyon büszkék vagyunk, hangsúlyozta Molnár Krekity Olga. A kalendárium beszámol a hagyományos vajdasági magyar rendezvényekről, kitekint az egész Kárpát-medence eseményeire, olvasmányos riportokat közöl a határon túli magyarlakta vidékekről, jegyzetek, írások születtek a népszokásokról, évfordulókról, megismerhetjük a magyarság legjelentősebb búcsújáró helyeit, a vajdasági magyar költők megzenésített, kottával ellátott verseit olvashatjuk, a horgászturizmus népszerűsítése céljából megtudhatjuk, hova mehetünk zsinórt áztatni a nagy halfogás reményében, a különleges étkek kedvelői bepillantást nyerhetnek a Szerbiában élő nemzetek és nemzetiségek konyhaművészetébe, és kipróbálhatják a délszláv konyha remekeit.

A vajdasági 9 lyukú híd

A szerkesztők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, legkülönbözőbb, szabadban űzhető gyermekjátékokat kínálnak a számítógépezésbe belefáradt lurkók számára. A könnyebb műfajt kedvelőknek ott van a kínai horoszkóp, fejtörő, továbbá az elmaradhatatlan sport, karikatúrák, a Magyar Nemzeti Tanács jelentősebb intézményeinek címtára, kül- és belpolitikai összefoglaló, a címoldalon pedig a kevésbé ismert, rejtélyes múltú kanizsamonostori 9 lyukú híd látható, amely népszerűbb testvérénél, a hortobágyinál is legalább 100 évvel idősebb. Egyszóval, aki elolvassa a szerkesztők által is csak „okoskönyvnek” becézett kalendáriumot, betekintést nyerhet a délvidéki mindennapokba, egy szelt Vajdaságot kaphat ajándékba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.