Egyház

Testet öltött Isten szeretete + VIDEÓ

Testet öltött Isten szeretete + VIDEÓ

2011. december 24., szombat
Testet öltött Isten szeretete + VIDEÓ

Teológiailag a karácsony ma is ugyanarról szól, mint kétezer évvel ezelőtt: az Isten szeretetéről, ami Jézus Krisztusban öltött testet – fogalmazta meg a karácsonyi üzenet lényegét Juhász András, a Kálvin Téri Református Egyházközség elnök lelkipásztora.

A karácsony szláv közvetítéssel került a magyar nyelvbe, melynek jelentése: „testté levés”, inkarnáció. „A régi rendszerben a szeretet ünnepének hívták, de az emberek közti szeretetet hangsúlyozták, noha ez az Isten szeretetének ünnepe” – emelte ki a lelkipásztor. „A gyülekezetben az egyik hitoktatónk minden gyerekkel leíratta, mikor van a születésnapja. A körbeadott papírlapon az egyik gyerek december 24-ére beírta, hogy az Jézus születésnapja. Milyen érdekes, hogy jóllehet az Ő születésnapja van, mi vagyunk a megajándékozottak” – hívta fel a figyelmet

Juhász András

.

A fa alatt dől el?

A lelkész szerint az elmúlt évekhez képest negatív változás, hogy még inkább elhatalmasodott a fogyasztói társadalom szemlélete. „Megdöbbenve láttam egy reklámot az egyik újságban, miszerint ’A karácsony a fa alatt dől el.’ Elgondolkodtam: a plázák, bevásárlóközpontok a fogyasztás istenítéséről szólnak, sokan úgy gondolják, akkor van karácsony, ha minél nagyobb és tartalmasabb ajándékot adnak a szeretteiknek. Jónéhányan az elmúlt években odáig is eljutottak, hogy banki hitelt vettek fel karácsonyra, ami számomra megdöbbentő. Ha egy családon belül nem érzik azt, hogy nincs miből adni, akkor hol érezzék ezt meg...?” – tette fel a kérdést Juhász András.

Nem csak egy napon

Pozitív változás viszont, hogy az emberek kezdik érezni a karácsony lelkiségét is – emelte ki a lelkipásztor. „Azzal, hogy kimehettünk újra az utcára 1990 után, több helyen a tereken felállítottak kettős kereszteket (elvonatkoztatva most a politikai tartalomtól), mégis elgondolkodásra késztetik az embereket. Megjelennek az adventi koszorúk, a lassan hagyománnyá váló városi-falusi közös gyertyagyújtások” – sorolta. Emellett az emberek elkezdenek gondolkodni azon is, hogy jóllehet nekik ugyan van mit enniük, és van mivel ruházkodniuk, van meleg otthonunk, de a magyar társadalom egy része sajnos éhezik, nincstelen. „Az adakozási hullámok Nyugat-Európából jöttek, a szeretet ünnepén szeretnénk egy kicsit jobbak lenni. Az a szomorú, mikor csak erre az egy napra korlátozódik a szeretetünk, ezért van igazán karácsonya annak az embernek, aki az Isten szeretetéből merítkezik, mert az nem csak egy napon szeret önerőből, hanem az Isten szeretetét adja tovább” – így Juhász András. Abban tehát, hogy az adakozás nagyobb nyilvánosságot kapott, szerepe van annak, hogy az egyházak szabadabban tevékenykedhetnek. Meghirdethetnek például egy bevásárlóközpontban is adománygyűjtést.

Nyilas Misi cipősdoboza

„Mikor egyetemi lelkész voltam minden évben hajléktalanoknak, rászorulóknak gyűjthettünk az egyetem központi épületeiben. Azt látom, hogy a gyülekezetek tagjai kezdik átérezni a felelősségüket ebben az ügyben. Egyházunkban néhány éve működik egy úgynevezett Nyilas Misi-program, ami arról szól, hogy egy-egy cipősdobozt töltünk meg tartós élelmiszerrel, édességgel, olyan játékkal, amit otthon megunnak a gyerekeink, de olyan jó állapotú, hogy nem szégyenítünk meg vele mást, ha odaadjuk nekik. Meleg sapka, sál, tisztálkodási szerek is kerülhetnek a dobozokba” – magyarázta a lelkész. Kezdetben 37 csomag gyűlt össze, következő évben 120, tavaly már 570. Iskolákat is bevontak a kezdeményezésbe, a lelkész arról is beszélt, az egyik intézményből 93 csomagot kaptak, ami döbbenetesen nagy szám, tudva azt, hogy abba az iskolába nem olyan jó módú gyerekek járnak. Mint mondta, nem egyházi körökből is érkeznek adományok, van egyfajta bizalom az egyházak iránt, hogy ha rajtuk keresztül adakoznak, akkor biztosan célba ér.

Remény-tele

Karácsonyra a Kálvin téri gyülekezet tehát karitatív tevékenységgel is készült, ilyen a Kék vödör akció is. „Sokan szokták mondani, hogy reménytelenségben élünk, ennek az akciónak az a mottója, hogy a ’remény tele’. A vödörbe tartós élelmiszereket gyűjtünk, amiket szentestéig még eljuttatunk a rászorulóknak. A december 24-i istentiszteleten gyermekeink színdarabot adnak elő a templomban” – vázolta az ünnepi „menetrendet” a lelkipásztor. Majd a szokott módon december 25-én tartanak több istentiszteletet úrvacsorai közösséggel, meglátogatják a gyülekezethez tartozó betegeket, betegúrvacsorát visznek azoknak, akik rászorulnak erre – így a közösséget viszik el hozzájuk. „Mindenkinek a szívére helyezzük azt, hogy töltsenek minél több időt a családdal” – zárta gondolatait Juhász András.

Tekintse meg a Telin TV Juhász Andrással készített ünnepi beszélgetését! (Szegedi Panoráma, 2011. december 23.)

http://www.youtube.com/watch?v=2ISHO6w01PQ&list=UUZbymfkMQWfoGHPLq56ttLw&index=3&feature=plcp

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.