/

Személyi edzővel az egészséges életért

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Nemzetközi versenyekre és világbajnoki részvételre készül Juhász Norbert szegedi testépítő, aki mellett személyi edzőként is dolgozik a szegedi Fit World Fitness edzőtermében.


Napjainkban az egészséges életmód kapcsán egyre többet hallunk a személyi edzőkről. Talán kevéssé ismert, hogy ez a Nyugat-Európában elterjedt hivatás hazánkban szerepel a felsőoktatási képzésrendszerben is, s egyre többen foglalkoznak vele, s egyre többen veszik is igénybe e szolgáltatásokat.

“2007-ben végeztem el ezt a testépítő–személyi edző képzést a JGYPK-n, onnantól kezdve tevékenykedem személyi edzőként is, a Fit Worldben pedig egy éve dolgozom ilyen minőségben” – mondta el portálunknak Juhász Norbert testépítő és személyi edző. “Előtte más konditermekben is próbálkoztam, de végül azért jöttem át a jelenlegi helyemre, mert komolyan gondoltam a versenyszerű testépítést, és ez a hely a legjobb a felkészüléshez. A gépek is olyanok, amelyek megfelelőek ehhez, hiszen igen komoly terveim vannak a jövő évre nézve, úgy mint nemzetközi testépítő versenyek és a világbajnokság” – tette hozzá a fiatal szegedi bodybuilder, aki 2008-ban már részt vett egy megmérettetésen. Mint közölte, elhatározásában nagyon sok segítséget jelent saját személyi edzője, Gajda Zoltán biztatása, ő készíti fel. “Nagyon jó edzőnek, hozzáértő szakembernek tartom e sportágban, a legjobbnak, akivel eddig volt szerencsém együtt dolgozni. Tudom hogy számíthatok részéről minden támogatásra ahhoz, hogy jó eredményt érjek el” – szólt elismerően tréneréről.

no images were found

No, de mi is egy személyi edző feladata? “Elsőként felmérem, kinek, milyen képességei vannak, milyen súlyokkal tud dolgozni. Az első napon ezeket összeírom magamnak. Kívánság szerint étrendet is összeállítok – általában szokták kérni -, majd felépítek egy személyre szabott edzéstervet, ezek után mérem fel, mivel tud az edzeni vágyó dolgozni. Olyan súlyokat és gépeket választok ki, ami számára megfelelő, felmérem mivel dolgozhat, van-e, volt-e valamilyen betegsége, műtéte, amit számításba kell venni. Ha ez megvan, kezdődhet az edzés. Ha valaki nem olyan sűrűn járt előtte konditerembe, akkor heti háromszori alkalommal kezdünk, minden héten nézem a változást, s annak megfelelően alakítom ki az edzéstervet, amelyen aztán három havonta változtatok. Általában ez úgy néz ki, hogy van egy induló korszak, majd három hónap elteltével változtatok rajta, ekkor már más gépek és súlyok is szóba kerülhetnek, mint eredetileg. Az étrend kapcsán azt is számításba veszem, ki mennyire engedheti meg magának amit előírok számára, hiszen költséges dologról van szó. Ehhez is alakítom tehát az étrendet és az edzéstervet” – tudtuk meg a sportembertől. Mint hozzátette, később azt is fel lehet mérni, hogy hobbi- vagy versenyszerűen kívánja az illető űzni az edzésmunkát. Utóbbi esetben másfajta megközelítés szükséges egy idő után, többet kell foglalkozni vele, hiszen koncentráltabb edzések kellenek, például az étrenden ilyenkor már havonta, két havonta kell változtatni.

A személyi edző részéről végig fokozott odafigyelés szükséges, mindig jelen kell lennie tanítványa gyakorlatainál, kiemeli a súlyt vagy éppen visszateszi, tanácsokat ad közben, s ami a legfontosabb, ügyel rá, hogy ne történjen sérülés vagy baleset. “Az illetőnek mindössze annyi a dolga, hogy azt csinálja amit mondok neki és azt helyesen!” – teszi hozzá nevetve a 24 éves testépítő.

“A testépítéssel és személyi edzőként ezt akarom tudatosítani az emberekben, hogy szükség van az egészséges életmódra, különösen a mai rohanó világunkban. A rengeteg, stresszel járó unka mellett hagynunk kell egy kis időt arra is, hogy magunkkal, egészségünkkel törődjünk” – fejtette ki hitvallását Juhász Norbert, aki személyi edzőként a Fit World Fitness Dózsa György utcai edzőtermében érhető el személyesen, illetve a juhasznorbert@gmail.hu címen is kereshetik az érdeklődők.

Default thumbnail
Előző sztori

Himnuszbotrány a román-magyar hokimeccs nyomán

Következő sztori

Alternatív energiatortával a jövő felé

Legutóbbi hasonló cikkek