Közélet

Százéves lett Béketelep - a gyermekek jelentik a jövőt + VIDEÓK

Százéves lett Béketelep - a gyermekek jelentik a jövőt + VIDEÓK

2011. december 6., kedd
Százéves lett Béketelep - a gyermekek jelentik a jövőt + VIDEÓK

77 év sikeres működés után zárták be a városrész iskoláját, mély sebet ejtve ezzel a helyi közösségen - mondja a jubiláló Béketelep önkormányzati képviselője, aki bízik az oktatási intézmény újbóli megnyitásában.

Századik születésnapját ünnepli Szeged egyik nagy múltú városrésze. A gyönyörű és méltóságteljes évfordulóról a körzet önkormányzati képviselője

a november végi városi közgyűlésen

napirend előtti felszólalásban emlékezett meg.

Mihálffy Béla

(Fidesz-KDNP) arról beszélt: a kisebb közösségek képezik a nemzet alapsejtjeit, ezek összekapaszkodása adhat lendületet az országnak a nehéz pillanatokban. A politikus szerint a szegedi Fidesz-KDNP politikájának sarokköve, hogy minden szegedi és minden városrész egyformán fontos. Éppen ezért szemben a szocialisták 2002-2010 közötti gyakorlatával a jobboldali közgyűlési többség az elmúlt egy esztendőben ugyanolyan figyelmet szentelt a források elosztásánál a panelkörzetekre, a belvárosi részekre és a külterületekre is. Szomorúan emlékeztetett: a Botka László-féle MSZP-s városvezetés 2003-ban gazdasági okokra hivatkozva megszüntette Béketelep általános iskoláját, melyet 1926-ban adtak át, s melyet a helyiek a saját kezükkel építettek. Ezzel a döntéssel - fogalmazott a képviselő - komoly sebet ejtettek a közösségen.

Kétszáz tanuló és kétszáz olvasó a fénykorban

A városrész múltjának szakavatott ismerője,

Balázs Imre

helytörténész felidézi: 1911 őszén osztottak először telkeket Béketelepen, innentől kezdve datálódik annak fejlődése. 1925-ig semmiféle közintézmény sem működött itt, éppen ezért úttörő, közösségformáló szerep jutott az általános iskolának, melyet 1926. október 5-én adtak át. Az ünnepségen Szeged város vezetése mellett

Horthy Miklós

kormányzó és az iskolafejlesztési program atyja,

gróf Klebelsberg Kuno

kultuszminiszter is részt vett. "Kezdetben kéttantermes, szolgálati lakással ellátott iskolaként működött az intézmény. A fénykorát 1970 és 1995 közé tehetjük, ám úgy vélem, ennél is fontosabb az 1954/55 utáni periódus, mikor az igazi fejlődése megindult. 1954-ben - mikor jómagam is odakerültem pedagógusként - összevont osztályok voltak három tanteremmel és három tanerővel, majd rohamos ütemben folyt az építkezés, aminek köszönhetően az 1970-es évekre tíz tanteremmel és tizennyolc fő tanerővel büszkélkedhettünk. A kezdeti ötven tanulóhoz képest a csúcsra járatás időszakában kétszázhárom nebuló koptatta a padokat, nyolcosztályos képzést biztosítottunk szaktantermekkel, szakoktatással" - emlékezik a Béketelep története című mű szerzője. A településrész történetében hasonlóan fontos szerep jut a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárának is, mely 1954. november 1-jén nyitotta meg kapuit, éppen Balázs Imre vezetésével. A bibliotéka fél száz éven át szolgálta a helyieket, virágkorában több mint kétszáz olvasója volt. Ahogy a helytörténész fogalmaz: "olvasóvá nevelte, könyvek vásárlójává tette a béketelepieket".

Mihálffy felébresztené az alvó városrészt

A jelen sajnos kevésbé fényes - folytatja Béketelep képviselője. Mihálffy Béla elismeri: a 2010 előtti időszakban a fiókkönyvtár és az iskola bezárásával "alvó városrésszé" vált a körzet. Egyetlen közintézménye az ötven fővel működő óvoda, ám a politikus eltökélt abban a tekintetben, hogy változtat a helyzeten. Örömmel tájékoztat: az utóbbi egy évben a helyiekkel együttműködve máris szép eredményeket sikerült elérni. "Megnyitottuk a körzeti megbízotti irodát, járdákat építettünk, utakat kátyúztunk, a közösségi életet felpezsdítendő, hagyományteremtő célzattal megrendeztük az I. Béketelepi Családi Napot(fotóink itt készültek szeptember 10-én - a szerk.). A lakossági visszajelzések bizonyítják, hogy jó úton indultunk el. Természetesen bőven van még feladat, tennivaló. A helyiek jogos igénye, hogy folyamatosan szépüljön, fejlődjön lakókörnyezetük, rendbe legyenek téve az utak, járdák és játszóterek. Nosztalgiával emlegetik az iskolát is, mely a közösséget összetartó erőt jelentett. Van remény az újraindítására, hiszen mintegy kétszáz közművesített telek várja a betelepülni szándékozó családokat. Bízom benne, bőséges gyermekáldás kíséri ezen családok életét, s ezeknek a lurkóknak a zsivajától lesznek hangosak a tantermek" - így az önkormányzati képviselő. Tekintse meg a Telin TV beszélgetését Balázs Imrével és Mihálffy Bélával (Szegedi Panoráma, 2011. december 2.)!

Tekintse meg Mihálffy Béla képviselő napirend előtti felszólalását a százéves Béketelepről (2011. nomveber 25.)!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.