Sport

Súlyemelés: Nagy Péter Londonért is emel

Súlyemelés: Nagy Péter Londonért is emel

2011. december 17., szombat
Súlyemelés: Nagy Péter Londonért is emel

Kissé viszontagságos utazás után, de megérkezett Bjelgorodba, az ukrán határ menti orosz városba Nagy Péter, a jelenlegi legeredményesebb magyar súlyemelő, aki vasárnap délután lép színre az első Elnök Kupaként meghirdetett nemzetközi meghívásos versenyen a legerősebbek kategóriájában.

Az IWF, az

Aján Tamás

személyében magyar elnök irányította világszövetség és a kezdeményezéshez a nevét és támogatását adó, Bjelgorodban született

Dmitrij Medvegyev

orosz államfő közös viadala hosszú ideje az első oroszországi Grand Prix-eseménye a sportágnak, amelyen pénzdíj és dicsőség mellett adott esetben még egyéni olimpiai kvalifikációt is lehet szerezni a jövő nyári, londoni játékokra. Példának okáért ha

Nagy Péter

a válogatott tagjaként nem jutna hozzá a 2012 tavaszán esedékes Európa-bajnoki csapatversenyben begyűjthető egyetlen magyar ötkarikás férfikvótához, az egyéni eredményesség jogán még olimpiai résztvevővé válhat. Ehhez a maga részéről már megtette a talán legnagyobb lépést a novemberi, franciaországi világbajnokságon, ahol az ólomsúlyúak között összetettben a nyolcadik lett 415 kilogrammos teljesítménnyel. "Jó lenne, bár nem ígérkezik könnyűnek, ezt az eredményt felülmúlni az Elnök Kupán, mert akkor tovább erősíteném a pozíciómat az egyéni értékelési sorrendben. Itt és most nem a helyezés a lényeg, hanem az eredmény" - mondta az MTI tudósítójának az idén Universiadét, egy hete Londonban olimpiai tesztversenyt nyert szegedi óriás, az orosz nagydíjas vetélkedő egyetlen magyar meghívottja. A Szegedi Lelkesedés SK ólomsúlyú versenyzője péntek hajnalban kelt útra Budapestről, majd jutott el Bécsen át Moszkvába, ahonnan aztán a ködös-viharos időjárás okozta váratlan légiközlekedési zavar közepette csak a legutolsó, késő éjszakai járattal tudott elrepülni Bjelgorodba. Még szerencse, hogy a plusz 105 kilósok vetélkedőjét nem szombaton, hanem vasárnap tartják... A GP első napján amúgy a versenyprogramba iktatott öt felső kategória közül a 94 és 105 kilós férfi, továbbá a 75 kg-os női súlycsoport küzdelmeit rendezik meg, s másnap jönnek mindkét nemnél a királykategória, az ólomsúly képviselői. Az orosz városba invitáltaknak amúgy azért is érdemes igyekezniük, mert az első hely minden súlycsoportban ötezer eurót ér, a másodikok három-, a harmadikok pedig kétezret kapnak. A fogásnemi felnőttvilágcsúcsot 3, az összetettbelit 6 ezer euróval dotálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.