Közélet

Sikeres volt a szegedi és nagyváradi rendészeti együttműködés + FOTÓK

Sikeres volt a szegedi és nagyváradi rendészeti együttműködés + FOTÓK

2011. december 15., csütörtök
Sikeres volt a szegedi és nagyváradi rendészeti együttműködés + FOTÓK

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola és a nagyváradi határrendészképző szakiskola közös projektjét zárta hétfő délután. Az elért eredményekkel mindkét fél elégedett volt, nagy valószínűséggel a későbbiekben is keresik majd az együttműködés lehetőségét.

2011 januárjában a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola és a nagyváradi határrendészképző szakiskola közös pályázati programot indított el a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A projekt alkalmat nyújt a két intézmény - és ezen túlmenően a román és magyar rendőrség – szakmai együttműködésének fejlesztésére, tapasztalatcserére, a magyar illetve román határrendészeti eljárások kölcsönös megismerésére, illetve összehangoltabb közös munkára a jövőben. A projekt további célja, hogy a programban résztvevők betekintést nyerjenek a különböző határrendészeti intézkedések és speciális intézkedések folyamataiba, módszereibe a partner iskolán keresztül. A programok cserelátogatásokból, közös terepgyakorlatból, román, illetve magyar nyelvtanfolyamokból tevődtek össze. A projekt tanulságait hétfő este egy zárókonferencia keretein belül vitatták meg a felek Szegeden. Elmondható, hogy mindkét oldalon elégedettek voltak a munkával, az este már a későbbi együttműködés lehetőségeit taglalták.

Kölcsönösen előnyös együttműködés

"A szegedi iskola számára ez egy nyitás volt a világ felé: diákjaink eljutottak egy másik országba, megismerhették az ottani körülményeket, valamint megfigyelhették a határon túli kollégáik munkamenetét" - értékelte a projektet

Bardócz Csaba

rendőr ezredes, aki szerint határrendészeti szempontból is igen komoly előrelépést jelentett ez az együttműködés. "Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni csatlakozását, a közös munka pedig mindkét félnek hasznára vált" - tette hozzá az ezredes, kiemelve, hogy a szakmai együttműködést baráti szálakkal erősítették meg az elmúlt évben.

A határ másik oldalán is gyümölcsözőnek értékelték a közel egy éves közös munkát. "Ez a projekt lezárása csak formálisan történt meg, hiszen hatásai csak ezután fognak érződni. A közös munkából levont tanulságokat, valamint az itt tanultakat csak most kezdik alkalmazni hallgatóink a gyakorlatban" - nyilatkozta Ovidiu Stanciu, a váradi határrendészeti iskola igazgatója, aki ezzel a zárókonferenciával nem szeretett volna pontot tenni az együttműködés végére. Mint elmondta, nem csupán a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolával ápolnak jó kapcsolatot, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolával való együttműködésük már nyolc évre tekint vissza. Az igazgató kiemelte: modernizálni, fejleszteni szeretnék az oktatási folyamatokat, és akár már a jövő év elejétől új, közös projektbe fognának a szegedi rendőrhallgatókkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.