Közélet

Schiffer András a falurombolásról a Marson + FOTÓK

Schiffer András a falurombolásról a Marson + FOTÓK

2011. december 15., csütörtök
Schiffer András a falurombolásról a Marson + FOTÓK
Szegeden beszélt Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője a kormány kistelepüléseket sújtó politikájáról. Tatár Gábor a párt megyei választmányától "döbrögik" uralmáról is szólt, s egy konkrét ruzsai példát is említett, ahol a tűzoltóparancsnok kinevezésének körülményit vizsgálja a rendőrség. „Csongrád megyében 420 ezer ember él, ebből 87 ezren 46 kitelepülésen próbálnak boldogulni, és az ország legtöbb megyéjében is hasonló az arány, ezért is érthetetlen, hogy miért nem fordít több figyelmet a kormány a vidékre” – hangsúlyozta Tatár Gábor, az LMP megyei választmányának tagja pártjának Mars térre felállított strandja előtt. Elmondása szerint az előző kormányok elkezdték kivéreztetni a kistelepüléseket, és ez a tevékenység most kap koronát. Szerinte a kistelepüléseken is vissza kell vezetni az embereket a demokráciába, átlátható viszonyokat kell teremteni a falvak, községek közéletében. Tatár úgy véli most a "döbrögik" uralmának a helye a vidék.

Mit ér a ruzsai érettségi?

„Ruzsán a tűzoltóparancsnok és egyik társának kinevezése körül alakult ki pikáns történet, ami jól jellemzi, hogyan mennek a dolgok a kisebb települések mindennapjaiban” – mutatta be a problémát egy helyi példán keresztül a politikus. „A kezünkbe került bizonyítékok alapján úgy véljük, hogy komoly visszaélés történt a kinevezések körül, hiszen a pozíció elnyeréséhez szükséges érettségi bizonyítványok valódisága erősen megkérdőjelezhető, ezért bejelentést tettünk a rendőrségen” – mondta el Tatár, hozzátéve, hogy el is rendelték a nyomozást okirat-hamisítás és hivatali visszaélés gyanújával. Az LMP választmányi tagja leszögezte azt is, hogy a tűzoltó-parancsnokságnak a polgármester az elnöke, és ő a parancsnok munkáltatója is, így a polgármester személyének érintettsége is felmerül. „Ha a kormány nem vet véget a faluromboló politikájának, ellehetetlenülnek a kistelepülések, egyre több olyan helyiség van, ahol már most tervezhetetlen a 2012-es év” – beszélt Schiffer András az országos helyzetről elmondva, hogy a készülő önkormányzati törvény nem szünteti meg azt a helyzetet, hogy a kistelepülési önkormányzatiság a táptalaja a mutyiknak, a "döbrögik" uralmának. „Egy-egy testület például üzleti érdekre hivatkozva zárt üléseken dönthet önkormányzati vagyonok felett. Azt szeretnénk, ha hasonlóan, ahogy az állami vagyonnál, az önkormányzati esetében is szabályozná a törvény ugyanazt az átláthatóságot” – így az LMP-frakcióvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.