Közélet

Reform előtt az EU közös agrárpolitikája + FOTÓK

Reform előtt az EU közös agrárpolitikája + FOTÓK

2011. december 9., péntek
Reform előtt az EU közös agrárpolitikája + FOTÓK
Mekkora összegeket fordítson az EU az agrárágazatra, hogyan lehetne a forrásokat igazságosabban elosztani, milyen szabályok szerint történjen a közvetlen támogatások kifizetése, mi szavatolja a gazdák méltányos jövedelmét, hogyan lehet versenyképes az EU mezőgazdasága a világpiacon, milyen szerepet tölt be ebben Magyarország, hogyan érvényesíthetik érdekeiket a magyar gazdák? Ezekről a kérdésekről és még sok más egyébről tárgyalt az Európai Parlament Tájékoztatási Iroda szervezésében, az SZTE ÁJTK kari társalgójában a Reform előtt a közös agrárpolitika címen megrendezett szakmai fórumon Tabajdi Csaba EP képviselő, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja, Vajda László, a Vidékfejlesztési Minisztérium EU Koordinációs Főosztályának vezetője, Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének főtitkár-helyettese, Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet Agrár- és Vidékpolitikai igazgatója. Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok között az Unió 2014-2020-as időszakra vonatkozó költségvetéséről, így nemcsak a magyar gazdákat érdekli, a jövőben jobbra vagy rosszabbra számíthatnak-e. A mezőgazdasági kiadások jelenleg az EU költségvetésének 41 százalékát teszik ki, és az agrárpolitika az európai integráció kezdete óta az egyik kiemelt területnek számít. A közös agrárpolitikát (KAP) legutóbb 2003-ban reformálták meg, ugyanakkor a 2004-es és 2007-es bővítés -amely során 12 ország csatlakozott az EU-hoz - nyilvánvalóvá tette, hogy a csatlakozó tagállamokkal kötött átmeneti megállapodások ellenére ismét át kell dolgozni.

Magyarország nem jár rosszabbul

A szakemberek egyöntetű megállapítása szerint a közös agrárpolitika reformja nemcsak a gazdákat érinti, mivel a kontinens élelmiszerellátásáról van szó. A legnagyobb kihívás az lesz, miként termeljenek többet úgy, hogy közben kevésbé terhelik a környezetet. A fórumon többen is megerősítették, a kilátásba helyezett „zöld” intézkedések növelhetik a bürokráciát és csökkenthetik a termelékenységet. Sokan kritizálták az Európai Bizottság agrárreform-javaslatának azt a környezetvédelmi részét, mely szerint a megművelhető terület 7 százalékát ökológiai célokból pihentetni kellene. A régi és új uniós tagállamok álláspontjának összehangolása sem mindig egyszerű feladat, mindkét oldalon kompromisszumokra van szükség. Az újak szeretnének gyorsabban előre haladnia, felgyorsítani a felzárkózás folyamatát, ugyanakkor fenn kell tartani az Unió egyensúlyát is. Tabajdi szerint Magyarország alapvetően jól jár a mostani reformmal, a korábbi változatok szerint a támogatások akár 20-30 százalékát is elveszíthettük volna. A kohéziós politikában már más a helyzet, ott közel 5 milliárd eurót bukunk, ha nem sikerül jó lobbizással megváltoztatni a sarokszámokat. Az agrárpolitikában tapasztalható 3 torzulás közül most kettőben történik korrekció. A reformmal a 3 hektár alatti kisgazdaságok járnak jól, a föld után éves átalányt fognak kapni, melynek összege 500 és 1000 euró között mozog. Az eddigi gyakorlat inkább a nagyüzemeket részesítette előnyben, most egyfajta igazságtétel megy végbe. Több újdonságot tartalmaz az új agrárpolitikai koncepció, amelyek közül ránk nézve mindenképpen kedvező a 25 hektárnál nem nagyobb területen gazdálkodó fiatal gazdák plusz 2 százalékos támogatása. Magyarország azon lesz, hogy töröljék el a jelenleg érvényes korlátozást, és az enné nagyobb területen gazdálkodó fiatalok is kapjanak prémiumot. Tabajdi meggyőződése, hogy az euró válság nem fog az eurózóna összeomlásához vezetni, Németország szigorú pénzpolitikával megpróbálja megfegyelmezni a felelőtleneket. Az új rendszerben megszűnnek az exporttámogatások és az intervenciós rendszer is jelentősen leépül, ami viszont nem biztos, hogy Magyarország számára előnyt jelent, mint ahogyan a tej- és cukorkvóta felszámolása is aggodalomra ad okot. A 2013-ban esedékes reform nagy valószínűséggel továbbra is a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt, és egyenlőbben osztja majd el a támogatásokat az uniós gazdák között. Az előadók többsége egyetért azzal, hogy a rendszert egyszerűsíteni kell, ezzel egy időben pedig az európai mezőgazdaságot versenyképesebbé tenni a harmadik országok mezőgazdaságával szemben, ami összhangban van az Európa 2020 gazdasági stratégia céljaival is, vagyis a fenntartható és integrációt elősegítő gazdasági növekedés megteremtésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.