Közélet

Pálfai Zoltán: A karácsony mindenkinek egy kicsit mást jelent

Pálfai Zoltán: A karácsony mindenkinek egy kicsit mást jelent

2011. december 23., péntek
Pálfai Zoltán: A karácsony mindenkinek egy kicsit mást jelent

A lelkipásztoroknak az ünnepek is szorgos munkával telnek: gyóntatnak, misék celebrálnak, és hirdetik Krisztus eljövetelét. Pálfai Zoltán, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője beszélt nekünk karácsonyi élményeiről, az ünnep lényegéről és fontosságáról.

- Hol tölti idén a karácsonyt?

- Én lelkipásztor vagyok, ennek megfelelően a karácsonyom szolgálattal telik. Ez azonban az egyik legszebb szolgálat: már az ünnepeket megelőző időszak gyónásokkal telt, sokan fordulnak ilyenkor hozzánk. Karácsony előestéjén egy szentmisét fogok tartani, elsősorban azoknak, akik az éjféli misére nem tudnak vagy nem akarnak eljönni. A Szent Imre Kollégiumot is én vezetem, így ott is akad tennivaló. Ide szoktak betérni este azok a családosok, akik a gyerekek miatt nem tudják már kivárni az éjféli misét. Ott nekik is tartunk egy közös, ünnepi szentmisét, általában pásztorjátékkal. Ezt követi az éjféli mise, utána pedig az ünnepi szentmisék. Csak ezeket követően tudok egy kicsit hazautazni, hogy a családommal és szeretteimmel is együtt tudjak lenni. Nemsokára Berlinbe is kiutazunk egyetemistákkal, ahol egy európai ifjúsági találkozón fogunk részt venni. Mozgalmas napoknak nézünk elébe!

- Sokan beszélnek értékválságról, elkopó hagyományokról. Mást jelent a karácsony a mostani fiataloknak, mint régen?

- Változik a világ körülöttünk, ez a régi értékrend megváltozásával is jár. Én azonban egészen biztos vagyok benne, és a tapasztalataim is azt igazolják, hogy ezek az értékek megvannak az emberekben, ugyanúgy a fiatalokban is. Segíteni kell nekik, hogy ezek a felszínre törhessenek. Ez az igazi munka, a lelkipásztoroknak és mindenkinek, aki emberekkel foglalkozik. A karácsony pedig ugyanazt jelenti most is, mint évszázadokkal ezelőtt, hiszen a szeretet, az összetartozás mindig ugyanakkora érték kell, hogy legyen. Bizakodó vagyok, azt gondolom, hogy ezek a dolgok soha nem tűnhetnek el.

- Miben különbözik a karácsony a többi ünneptől? Mi teszi ön szerint igazán különlegessé?

- Szerintem a karácsony legfontosabb része az, hogy Isten egészen közel kerül hozzánk. Maga a megváltó is ugyanolyan módon jött a világra, mint egy hétköznapi ember, ő is egy volt közülünk, hús és vér. Ezáltal vállalta az emberi létnek minden egyes szegmensét. Isten ilyenkor leszáll közénk: nem egy távoli, felhők fölötti megfoghatatlan jelenség, így mi is közeledhetünk egy kicsit felé, élő, személyes kapcsolatot alakíthatunk ki vele. Számomra ez teszi különlegessé a karácsonyt.

- Melyik ünnepre emlékszik vissza a legszívesebben?

- Még teológus hallgató koromban az évfolyamtársaimmal, barátaimmal betlehemes játékkal készültünk. Ez volt az első, amikor úgy igazán adni is akarunk: megtanultunk pár betlehemes játékot, és jártuk vele a várost. Nagyon jó volt látni azokat az arcokat a Kárász utcában, vagy a Klauzál téren, ahogy az emberek ránk csodálkoztak. Ott álltak a fiatalok beöltözve, hirdették az evangélium igéjét, örvendenek az Úr Jézus megszületésének. Utána Somogy megyében felkerestük azt a kis falut is, ahonnan ez a betlehemes játék származott. Kirándultunk, beszéltünk az emberekkel is, ez végül kerek egésszé tette az ünnepet, ami meghatározó élmény volt az életemben.

- Sokan nem járnak templomba, mégis vallásos embernek tartják magukat. Megbocsátható, ha az éjféli mise helyett otthon, a családdal ünnepelünk?

- Nagyon fontosnak tartom, hogy egy-egy család vagy közösség mindig különleges módon, a hétköznapitól kicsit eltérően tartsa meg a karácsonyt. Ehhez nem feltétlenül kell a templomba menni, otthon is számos dologgal tehetjük emlékezetessé ezt a szép napot. Kreatívnak kell lenni, hogy önmagunk számára is értékessé váljon ez az ünnep, ne csak a szaloncukor és az ajándékok csomagolása legyen a fő "műsorszám". A szeretet kell hogy legyen az érték, nem pedig a pénz, amit a fa alá teszünk.

- A szeretet lenne a kulcsszó, vagy a család, a vallás, esetleg a tradíció?

- Az a legfontosabb, hogy ki-ki találja meg az értelmét ennek. Sok család nem vallásos, nem gyakorolja a hitét. Nekik is megvan azonban a lehetőségük, hogy önmaguk számára megfogalmazzák, hogy miért is vannak együtt, mi is ez a karácsony, hogy miért is állítjuk ezt a fát? A karácsony mindenkinek egy kicsit mást jelent, persze a felsoroltak közül mindenki máshogy állítaná fel a sorrendet: van, aki a hagyományt tartja fontosabbnak, mások Isten keresését. Ha erről a gyerekeknek is beszélünk, azzal ők is tanulhatnak, és eljuthatnak oda, hogy a Megváltó születése is eszükbe jusson a feldíszített fenyő mellett állva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.